AIKIDO
este o arta martiala incarcata de semnificatii ale istoriei si traditiilor Japoniei si a fost adaptata pentru a putea sa o practicam ca pe o arta martiala a pacii si armoniei. Paradoxal dar asa a fost conceputa de creatorul ei O-Sensei Morihei Ueshiba in urma nenumaratelor experiente si evenimente pe care le-a trait si in urma carora a gasit calea pentru a putea convietui in pace si armonie: sa nu distrugi ceea ce te inconjoara, sa poti sa fii capabil sa comunici acelasi lucru si celor cu care vii in contact.

Nativ suntem inzestrati cu capacitatea de a gasi mijloacele de supravietuire, care se poate concretiza in atitudini egoiste, lipsa de respect pentru semenii nostri, violenta in incercarea de a obtine ceva sau de a rezolva o situatie conflictuala.

AIKIDO ne creeaza o alta abordare a realitatii prin incercarea de a solutiona orice conflict spiritual sau fizic in mod nedistructiv. Majoritatea violentelor verbale sau fizice se datoreaza lipsei de intelegere si de respect pentru semenii nostri si in general fata de ceea ce ne inconjoara. Ceea ce pentru noi este foarte important din punct de vedere material sau psihic, pentru altii reprezinta lucruri de nimic, lipsite de importanta, care pot fi ignorate. Deseori, in viata de zi cu zi intalnim la tot pasul, daca suntem atenti, aceste aspecte. Primul impuls al celor lipsiti de o educatie temeinica este sa reactioneze violent verbal sau fizic. La o analiza mai profunda a situatiilor conflictuale se observa ca aproape toate acestea se puteau rezolva si pe cale non-violenta. Va las dvs. placerea de a va aminti nenumaratele situatii neplacute pe care le puteati evita daca ati fi avut puterea sa va stapaniti si sa ajungeti la o cale de dialog cu partenerii dvs. La birou, in trafic, in mijloacele de transport, la rand la ghisee, sau in orice alte situatii stresante, se poate observa modul cum reactioneaza semenii pentru a-si rezolva problemele cu care se confrunta.

In contextul vietii trepidante de zi cu zi, oamenii cauta alternative pentru rezolvarea problemelor lor fara sa apeleze la violenta. Parintii incearca sa-si educe copiii in acest spirit si apeleaza tot mai des la educatia non-violenta pe care AIKIDO o insufla celor care practica aceasta arta martiala.

Scurt istoric despre budism si shintoism

Asemenea crestinismului, budismul s-a dezvoltat din invataturile unui singur om. In limba antica sanscrita a Indiei, Buddha inseamna "cel luminat" si este un titlu conferit de obicei (dar nu exclusiv) lui Suddhartha Gautama. Budistii sunt cei care ii urmeaza invataturile.

Budismul si alte cateva religii indiene au in comun credinta in SAMSARA, ciclul nesfarsit al existentei, in care nasterea, moartea si renasterea se repeta perputuu. Acestea cred in legea karmei conform careia indivizii sunt legati de acest ciclu nesfarsit si in fiecare viata sufera efectele actiunilor si gandurilor lor din incarnarile anterioare.

Miezul învățăturilor budiste este format din cele patru Adevăruri Nobile, expuse în prima predică a lui Buddha, „Predica de la Benares". Primul adevăr privește suferința sau durerea (dukkha). Pentru el totul este suferință: „nașterea este suferință, bătrânețea este suferință, boala este suferință, moartea este suferință. A fi unit cu ceea ce nu-ți place înseamnă suferință. A fi despărțit de ceea ce-ți place, a nu avea ceea ce îți dorești înseamnă suferință”. Al doilea Adevăr Nobil identifică originea suferinței în dorința, pofta sau setea (tanha) care determină reîncarnările. Această „sete” caută mereu noi satisfacții. Buddha distinge trei feluri de dorință: dorința de a satisface plăcerile simțurilor (kama-tanha), dorința de perpetuare (bhava-tanha) și dorința morții (autoanihilării) sau vibhava-tanha. Cea din urmă nu este, însă, o soluție a eliberării deoarece este o sete ca toate celelalte și nu oprește ciclul transmigrărilor. Al treilea Adevăr Nobil proclamă că eliberarea de suferință constă în anihilarea dorinței. Stingerea acesteia este Nirvana. În fine, al patrulea Adevăr revelează căile care duc la încetarea suferinței, Buddha oferind un mijloc prin care dorințele pot fi suprimate ("Calea cu opt brațe" sau "Calea cu opt cărări") Formularea celor patru Adevăruri Nobile urmează structura unei metode din medicina indiană: constatarea bolii, cauza ce a determinat-o, șansele de vindecare și tratamentul bolii. Buddha însuși se identifica cu un doctor al cărui scop este acela de a trata o persoană grav rănită.

După cum se observă, ideea de suferință domină întreaga filozofie budistă. Dukkha nu reprezintă doar durere de ordin fizic sau spiritual, ci și durere existențială ce constă în subordonarea față de propriile dorințe și sentimente, dependența de diferite principii și condiții de viață, înstrăinarea de propria persoană, imperfecțiunea, subjugarea ființei sub propria personalitate, sub propriile instincte sau obsesii, etc. Durerea este cu atât mai mult amplificată, cu cât perspectiva unor viitoare reîncarnări o prelungește la infinit.

Exista doua tipuri principale de budism: budismul Therevada, care se intalneste in principal in Sri Lanka, Birmania, Thailanda si Cambogia; si budismul Mahayana ("Marele Vehicol") care se gaseste in China, Japonia, Vietnam si Coreea.

Budismul Theravada s-a concentrat asupra incercarii individului de a deveni un sfant luminat, pe cand forma Mahayana a transformat sfantul luminat in conceptul de Bodhisattva. Bodhisattva pot sa fie creaturi vii sau ceresti care au atins luminarea, dar au renuntat la nirvana finala pentru a le ajuta pe toate celelalte fiinte sa atinga nirvana. Acest angajament pentru beneficiul comunal este motivul pentru care Mahayana se considera superioara altor forme ale budismului.

Shintoismul este cea mai importanta religie a japonezilor. Shintoismul reprezinta purificarea religiei Japoneze de elemente buddhiste, confucianiste si daoiste si reintoarcerea la religia populara japoneza.

ShintoShinto inseamna “calea spiritelor” si se afla in complementaritate cu Butsudo-“Calea lui Buddha”. Shinto este religia indigena a Japoniei si are legatura cu divinitatile native (spiritele mortilor familiei, numite "kami"), cu altarele, de la ritualul imparatesc si pana la religia populara.In shintoism se considera ca la inceput au fost energia pasiva si energia activa.

AIKIDO – «CALEA ARMONIEI ENERGIILOR»

AIKIDO isi are radacinile principiilor sale filozofice in intreaga viata traita de MORIHEI UESHIBA.(n.14 dec.1883- d.26 apr.1969, 86 ani) 

Tanabe, satul natal al lui Morihei Ueshiba, e plasat in districtul Kumano, loc considerat 'poarta catre Dumnezeu'. In acest district, exista numeroase locuri de pelerinaj religios.

De mic copil, Morihei a fost atras de lecturile ezoterice. La sapte ani, a fost initiat de preotul Shingon in meditatie, incantatii de mantre, ritualuri.

Lasarea la vatra dupa razboiul ruso-japonez marcheaza inceputul unei perioade de neliniste spirituala. In acelasi timp, Morihei Ueshiba se antreneaza intens.

In 1919 il intalneste pe invatatorul spiritual Onisaburo Deguchi (n. 1871) si adera la Omoto-kyu.

In Mongolia in 1924, isi demonstreaza capacitatile energetice, vindecand bolnavii cu mainile.

In 1925 la Ayabe, se confrunta cu un ofiter de marina intr-o partida de kendo. Ofiterul era inarmat, Morihei nu. Cu toate acestea, Morihei scapa cu usurinta de fiecare lovitura. La sfarsit, explica simplu ce s-a intamplat: inaintea fiecarei lovituri, o raza de lumina ii arata directia urmatorului atac. Dupa partida de kendo, Morihei iese in gradina pentru a scoate apa. Incepe sa tremure, se simte imobilizat. I se pare ca, sub picioare, i se misca pamantul iar din cer coboara o lumina care ii scalda trupul. Percepe intregul Univers in interiorul lui; intelege ca, in artele martiale, importanta nu e lupta, ci iubirea.

Dupa aceasta experienta mistica, performantele lui Morihei Ueshiba ating incredibilul. In plus, i se maturizeaza simtul anticiparii.

In 1926 Morihei Ueshiba are o a doua viziune mistica: in fata sa apare o fecioara acoperita de un curcubeu, pe o testoasa celesta.

Nivelul identificarii sale cu Universul creste continuu. Evolutia sistemului aikido ilustreaza acest lucru.

Morihei Ueshiba se considera protejat de zeitatile Ame-no-murakumo-kuki-samuhara-ryu-o (Dumnezeul Soarelui) si Ta-jikara-ono-mikoto.

Inaintea fiecarui antrenament, se aseza in fata altarului Shinto pentru acordarea qi-ului si aducerea in dojo a spiritelor benefice.

PRINCIPIILE AIKIDO-ului asa cum au formulate de O-SENSEI, au la baza iubirea neconditionata a aproapelui.

Fondatorul Aikido-ului, Morihei Ueshiba, spunea: 

„Singurul mod în care pot să explic cu adevărat Aikido este să desenez un triunghi, un cerc şi un pătrat.”

- Un triunghi cu vârful în sus reprezintă focul, pe când unul cu vârful în jos reprezintă apa. Cele trei laturi ale triunghiului reprezintă diferite trinităţi: cerul, pământul şi omenirea; mintea, corpul şi spiritul; trecutul, prezentul şi viitorul. Un triunghi reprezintă dimensiunea circulaţiei Ki-ului.

- Cercul este emblema universală a infinitului, perfecţiunii şi eternităţii. Natura se exprimă în cercuri, circuite şi spirale. Cercul poate reprezenta zero-ul, vidul care împlineşte toate lucrurile. Reprezintă dimensiunea lichidă.

- Pătratul este stabil, ordonat şi material. Stă la baza lumii fizice, compuse din pământ, apă, foc şi aer. Pătratul reprezintă dimensiunea solidă.

Triunghiul reprezintă generarea de energie şi iniţierea; este cea mai stabilă postură fizică. Cercul simbolizează unificarea, seninătatea şi perfecţiunea; este sursa tehnicilor nelimitate. Pătratul este formă şi soliditate, baza controlului.

Toate principiile filozofice ale AIKIDO-ului sunt bazate pe conceptele religiei japoneze Omoto kyu preluata de la mentorul sau spiritual Onisaburo Deguchi, care este o combinatie de budism si shintoism.

 

 


PRINCIPIILE REIKI
sunt invataturi cu valabilitate vesnica, care ajuta sa ne descurcam mai usor in viata de zi cu zi; ele nu constituie niste reguli morale in sensul unor „ordine” sau „interdictii”. Formula „doar azi” este o referire la faptul, ca trebuie sa traim in prezent, realitatea spirituala cunoscand doar eternul prezent.

Cele patru PRINCIPII REIKI:, armonie (AI), respect (REI), puritate (SEI) si liniste (JEKA) sunt sintetizate astfel:
“ Doar astazi nu voi fi furios,

Doar astazi nu voi fi ingrijorat,
Doar astazi voi fi recunoscator pentru toate darurile pe care le-am primit,
Doar astazi ma voi dedica muncii mele,
Doar astazi nu voi face rau niciunei vietati!“

 REIKI este un termen generic consacrat in lume pentru a defini Energia Universala, denumire inclusa in diverse tehnici (sisteme) de utilizare a acestei energii.
Sistemele REIKI sunt tehnici de accesare a Energiei Universale care poate fi trasmisa spre sine sau spre alta persoana (si nu numai) in scopuri benefice.

Particula Ki desemneaza acelasi lucru ca si cuvantul de origine chineza Chi sau Qi care desemneaza energia ce se afla in orice.

Reiki este un sistem prin care se canalizeaza energie catre cineva in scopul vindecarii acelei persoane. El a fost “(re)descoperit” de catre doctorul MIKAO USUI (n.15 aug.1865-d.09 mar.1965, 65 ani) la sfarsitul anilor 1800.

Desi de origine japoneza, dr. Usui a fost preot crestin la o scoala de baieti in Japonia. Intr-o zi, cativa studenti l-au intrebat daca crede in minunile facute de Iisus Hristos. Fiind preot crestin a raspuns afirmativ. Aceeasi studenti l-au intrebat apoi daca stie cum a facut Iisus acele minuni. Usui a raspuns ca nu stie.

Astfel el a hotarat sa afle cum a vindecat Iisus plecand imediat intr-o calatorie ce a durat mai multi ani.

A studiat o vreme in scolile crestine din America, dar fara nici un rezultat.

I s-a sugerat apoi sa studieze scrierile budiste pentru ca si Buda vindecase. A petrecut astfel alti cativa ani studiind intr-o manastire din Orient. Dar nu a putut gasi nicaieri vreun raspuns. In Japonia a mers la mai multe temple intreband cum vindecase Buda. Preotii i-au raspuns ca ei erau mai interesati de bunastarea spirituala decat de cea fizica. Intr-o mica manastire a descoperit niste scrieri sanscrite vechi. Dupa alti cativa ani de studiu, a simtit ca a inceput sa inteleaga ceva dar pentru a merge mai departe avea nevoie de o meditatie profunda. Le-a spus calugarilor de la manastire ca intentioneaza sa posteasca si sa mediteze 21 de zile in apropierea unui munte si ca, daca nu se va intoarce dupa aceasta perioada, acestia sa vina si sa-i ia trupul neinsufletit.

A plecat spre munte si a adunat 21 de pietre cu ajutorul carora urma sa numere zilele. In fiecare zi arunca cate o piatra. In cea de-a 20-a zi nu se intamplase inca nimic astfel ca, aruncand si ultima piatra a spus: ”Fie primesc raspuns in aceasta noapte, fie totul se termina aici”. In timpul noptii, a vazut la orizont un glob de lumina indreptandu-se spre el.

Primul impuls a fost sa se fereasca, dar si-a dat seama ca acel glob de lumina ar putea fi ceea ce astepta el astfel incat i-a permis acestuia sa-l lovesca in frunte. Dupa ce a fost lovit de acel glob de lumina, Usui a fost purtat intr-o calatorie in timpul careia a vazut sfere colorate in interiorul carora se aflau simbolurile Reiki, aceleasi simboluri din scrierile tibetane pe care le studiase si nu le putuse intelege. In acel moment, privindu-le, totul i s-a lamurit.

Incepand cu acel moment, a inceput sa realizeze vindecari. Numai in prima zi a vindecat o unghie rupta de la picior, problemele lui de sanatate aparute in cele 21 de zile petrecute pe munte, o masea dureroasa si o persoana bolnava la pat. Acestea sunt cunoscute drept primele patru minuni.

Dorind sa-si folosesaca aceste capacitati pentru a-i ajuta pe ceilalti, a petrecut urmatorii 7 ani in cartierul cersetorilor din Tokyo, vindecandu-i pe cei bolnavi, ajutandu-i sa-si gaseasca de lucru, scapandu-i astfel de saracie.

Reiki reprezinta un sistem japonez de vindecare prin canalizarea "energiei universale" cu ajutorul mainilor.

Reiki face parte din terapiile numite energetice, in cadrul carora terapeutul intervine in campul energetic al persoanei.

Reiki se bazeaza pe conceptul ca totul in univers constitue energie si ca aceasta energie vitala aflata in permanenta in jurul nostru este canalizata prin intermediul chakrelor in organism, hranind celulele, organele, glandele, etc. Aceasta energie la randul ei radiaza din corp, costituindu-se in cimp bioenergetic. Cand nivelul de energie al unui organism este scazut, sau circulatia sa este perturbata de factori precum stresul, sau blocata de boala, organismul este mult mai susceptibil la disconfort si boala.

Cand energia individuala este restaurata, circulatia ei este neingradita, apare starea de relaxare, si fortele de vindecare pot sa actioneze restabilind starea de sanatate.

In qi-qung, tai chi, tao, energia universala – denumita Prana, Chi, Ki  sau Qi, este luata din atmosfera, de la stele, etc., iar in crestinism e luata prin rugaciune, prin impartasanie, prin apa sfintita de la preot care are acces direct la sursa universala (Duhul Sfant).

Maestrii Reiki au o vibratie mult superioara celorlalte practici.

Practicantul Reiki canalizeaza energia universala si o transmite prin aplicarea mainilor pe diferite parti ale corpului pacientului. Terapeutul nu isi utilizeaza niciodata energia personala, deoarece energia universala poseda un soi de “inteligenta proprie” care ii permite sa se concentreze asupra zonelor ce trebuie tratate, fara a cauza vreun efect secundar neplacut.

Energia universala curge prin miinile unei persoane, ce sint plasate si tinute in mod normal, in pozitii specifice, pe cap, pe corp, atat pe propria persoana cat si  pe alte persoane, animale sau plante. Accesul la Reiki este deosebit de facil, rapid si sigur fara efort,  fara prea  multe conditii prealabile.

Practicantul nu are nimic deosebit de facut decat sa accepte  ca exista si lucruri inexplicabile,  si ca puterea mintii umane este nelimitata sau cel putin ca nu ii sint cunoscute acum limitele. Orice om care doreste sa practice Reiki are aceasta posibilitate. El va apela la un Maestru pentru a primi acordajele Gradului  I.
Nu se exercita presiune, manipulare sau masaj, si in timp ce energia curge  in pacient, ea ajuta la echilibrarea, vindecarea, armonizarea tuturor partilor acelei persoane-trup, minte, sentimente si spirit.

Metoda  Reiki  a lui Usui  nu este numai o forma de terapie holistica,  pentru ca scopul ei fundamental este sa  incurajeze dezvoltarea si constiinta spirituala.

Reiki este o cale de cunoastere destinata a servi aspiratiilor spirituale ale oricaruia dintre semenii nostri.