« Tu eşti ceea ce îţi doreşti foarte profund.
Dorinţa este cea care îţi determină voinţa.

Voinţa stă la baza faptelor tale.
Iar faptele îţi creează destinul. »

(este scris in Brihadaranyaka Upanishad IV.4.5)

Orice fiinta  are propria structura fizica, mentala si psihica si se exprima in relatiile cu semenii sai intr-un mod personal si original.
Armonizarea relatiilor comportamentale in societate presupune si « standardizarea » acestora, respectiv crearea unor tipare general acceptate dar in cadrul carora sa ne putem manifesta originalitatea
.

AIKIDO ca arta martiala, ne ofera un cadru de manifestare sociala proprie, atat fizica cat si psihica, prin care aplicand o filozofie de abordare a conflictelor in mod non-distructiv, se pot construi relatii comportamentale care sa permita manifestarea libera a fiecaruia dintre noi dar intr-un mod armonios.

Concret se invata, indiferent de varsta, ca rezolvarea unor situatii se poate face si in mod amical, politicos, fara a escalada anumite tensiuni verbale sau comportamentale care pot duce la violenta verbala sau fizica.

Prin insasi conceptul sau filozofic de aplicare, AIKIDO accepta manifestarea sa nu numai in latura fizica dar mai ales prin latura sa spirituala, energetica in mod specific si original a fiecarui individ.

Astfel existenta diverselor forme si stiluri de aikido – HOMBU, IWAMA, YOSHINKAN, KI-AIKIDO, TOMIKI  reprezinta acest concept generos prin care practicantii pot alege forma sau stilul care li se potriveste din punct de vedere al structurii lor fizice, psihice si spirituale.

Fiecare din aceste stiluri are caracteristici proprii si reprezinta abordari ale AIKIDO-ului din diferite perspective: conservatoare – HOMBU, IWAMA, energetica – KI AIKIDO, competitionala – TOMIKI, de lupta (aikijutsu) – YOSHINKAN, etc.
 
Practica indelungata si sincera a AIKIDO-ului poate genera abordari noi ale aplicarii acestuia atat in dojo dar mai ales in viata cotidiana astfel incat sa obtinem un rezultat superior, benefic in relatiile cu partenerii nostri.   

Pornind de la aceste premise si constatari personale, am experimentat si am obtinut rezultate deosebite in dojo cu practicantii procedeelor si tehnicilor de aikido intr-un cadru special obtinut prin energizarea dojo-ului folosind tehnicile REIKI.

AIKIDO este o arta martiala prin excelenta « full contact », respectiv pentru a o practica este necesar sa existe doi parteneri care sa exercite pe rand rolul de uke si nage in executarea tehnicilor si procedeelor.

In REIKI, terapeutul exercita asupra pacientului in diferite zone ale corpului influente benefice cu ajutorul mainilor. Prin aceasta actiune se reechilibreaza campurile energetice aflate in deficit in corpul pacientului.

Combinatia celor doua arte si practicarea lor simultana intr-un cadru unitar reprezinta un nou stil de aikido pe care l-am numit AIKIREI si care semnifica, OMAGIU SUPREM ARMONIZARII ENERGIILOR.

AIKIREI este o forma de AIKIDO PENTRU SANATATE sau AIKIDO HEALING.

AIKIREI este o imbinare perfecta intre AIKIDO si REIKI respectiv intre o arta martiala si o metoda holistica de vindecare fizica si spirituala, amandoua avand ca scop integrarea si armonizarea energiei noastre interne cu cele exterioare noua, cu ceea ce ne inconjoara, fiinta sau nefiinta.

AIKIREI este o abordare a AIKIDO-ului prin punerea in evidenta a laturii spirituale si apoi a celei fizice si armonizarea energiilor noastre cu ceea ce ne inconjoara si reprezinta faptul ca putem sa fim mai buni, sa facem bine si sa-i ajutam si pe cei care au nevoie de ajutorul nostru, in primul rand intelegand realitatea in care traim si conditionarile prezentului.

Dorintele noastre ar trebui sa poata fi implinite fara sa le afecteze pe ale semenilor nostri sau sa fie in neconcordanta cu ale lor. De la principiile filozofice la practica cotidiana este  o « CALE » pe care numai cei « initiati » o pot parcurge cu adevarat. 

Aikido ca arta martiala, foloseste procedee de lupta non-distructiva  iar Reiki foloseste energiile noastre interne prin intermediul mainilor si actioneaza holistic, in unitatea fizic-emotional-mentala, eliminand dezechilibrele  energetice si cauzele bolilor.

AIKIREI reprezinta o metoda holistica de tratament complementar al sanatatii in care practicantii pot sa simta efectele benefice ale antrenamentului fizic prin practicare procedeelor si tehnicilor de AIKIDO dar si cele ale unei
relaxari psihice datorat ambiantei specifice si a modului
specific de comportament si atitudine din  REIKI
.