DOJO — (înseamnă „locul Căii” sau „locul Iluminării”)
DOJO este locul unde se întâlnesc oamenii, de aceea trebuie evitata orice situaţie care ar perturba buna desfăşurare a lecţiei sau ar deranja pe ceilalţi AIKIREIKA; în special conversaţiile şi aprecierile cu voce tare sunt interzis
e.

DOJO este locul unde se desfăşoară antrenamentele de AIKIREI, moştenitoare în organizarea sa materială şi interioară a spiritului insuflat de vechile săli de arme din Evul Mediu japonez şi nu are nimic dintr-o sală de sport obişnuită, chiar dacă încăperea nu poate înlocui un adevărat Dojo.

In DOJO se aude doar vocea celui ce conduce antrenamentul!

Din motive de siguranţă elevii nu vor purta obiecte metalice in timpul antrenamentului.

Atmosfera de muncă prietenească, dar intensă, ce trebuie să fie într-un Dojo, este determinată de atitudinea şi spiritul elevilor începători şi avansaţi care se manifesta in sala.

Dojo trebuie să fie intr-o stare de curatenie ireproşabilă, bine iluminat şi aerisit, fiind prevăzut cu un loc de onoare. Orice deplasare în interiorul Dojo-ului trebuie să se facă cu paşi măsuraţi şi fără zgomot, corpul drept, umerii destinşi şi nu prin interiorul sălii.


Cand calatoresti, poate fi o experienta minunata sa vizitezi si sa practici in alte dojo-uri.

Deoarece esti un vizitator, este important sa urmezi eticheta din acel dojo. Observa in ce ordine se aliniaza studentii si care este procedura de salut in interior.

Cand ajungi la dojo, te prezinti persoanei cu gradul cel mai mare.

Fii atent la regulile de eticheta ale altor studenti si urmeaza-le.
Dupa clasa, ar trebui sa multumesti instructorului si sa adaugi o invitatie lui si elevilor sai in dojo-ul tau.

Aminteste-ti ca esti un reprezentant al dojo-ului de acasa si comportamentul tau reflecta dojo-ul si antrenamentul nostru.

Cand planuiesti sa asisti la un antrenament in alt dojo, urmeaza acesti 6 pasi de baza care te vor ajuta sa proiectezi o imagine pozitiva a propriei persoane dar si a dojo-ului tau.

Suna la dojo inainte si instiinteaza-i ca ai vrea sa te antrenezi cu ei.

Intreaba de taxele cerute sau donatiile necesare.

Intreaba la ce ora incepe antrenamentul.

Nu intarzia, eventual fii mai devreme acolo.

Plateste taxa de antrenament intr-un plic inchis.

Nu inmana bani lui Sensei. Da banii unui student superior.