Asa dupa cum stie orice aikidoka, dojo-ul in care ne desfasuram antrenamentul, trebuie sa fie “curat” atat fizic dar si energetic. Aikidoka trebuie sa aiba mainile si picioarele curate atunci cand intra in dojo. Inainte de inceperea antrenamentului aikidoka curata tatami, respectiv executa o curatenie fizica a salii prin stergerea tatami.

Urmeaza apoi initierea antrenamentului prin practicarea exercitiului de concentrare « MOKUSO » pe timpul caruia se incearca detasarea personala a fiecaruia de mediul exterior si concentrarea numai la momentul si locul in care se afla, respectiv la practica sincera, netulburata a tehnicilor si procedeelor de aikido.

Este bine stiut ca O-Sensei atunci cand executa « mokuso », invoca ajutorul zeitatilor protectoare benefice pentru a proteja si calauzi pe el si pe cei aflati in dojo, carora incerca sa le impartaseasca din tainele AIKIDO-ului.

Prin acest exercitiu toti practicantii, fara sa constientizeze, incearca sa-si reechilibreze chakrele reconectandu-se la sursa universala de energie.

Prin insasi modalitatea de tinere a mainilor pe timpul « mokuso » se incearca reechilibrarea energetica si concentrarea energiei interne, KI, in centrul energetic al organismului nostru – Seika No Itten. Pozitia crestetului capului spre cer, permite comunicarea si posibilitatea de incarcare cu energia astrala.

Se pare totusi ca acest exercitiu este executat in majoritatea salilor ca o simpla ceremonie de inceput de antrenament fara niciun fel conotatie si aplicatie energetica.

In AIKIREI, instructorul care este si Maestru (Shihan) Reiki, curata energetic dojo-ul prin tehnicile specifice Reiki si elimina din dojo energiile negative si malefice si aduce energii pozitive care sunt benefice pentru toti cei care se afla in dojo.

In dojo-ul in care se practica AIKIREI, exista betisoare parfumate si lumanari care ard pe timpul antrenamentului, un fond sonor cu muzica de relaxare si bineinteles gongul care este batut de trei ori inainte de inceperea antrenamentului pentru a elimina din dojo energiile negative si a permite celor pozitive, benefice sa fie alaturi de cei care practica in acel loc.

Antrenamentul are in principiu aceleasi componente fizice instructive insa se pune accent in executarea procedeelor nu numai pe eficacitatea lor dar in special pe modul armonios si non-violent de executie. Acest lucru este valabil atat pentru procedeele tai-jutsu cat si in lucrul cu armele, ken-jutsu.

Tehnicile si procedeele se executa de catre Nage pe tot parcursul antrenamentului in forma lor moale – « Ju no geiko ». Uke executa pentru incalzire forma moale, iar in a doua parte se practica si varianta de eficacitate – « Kakari geiko » dar care sa nu degenereze in executarea violenta a tehnicilor de atac.

In timpul antrenamentelor aikireika au o atitudine concilianta. Tuturor li se cere maxima atentie si concentrare pentru a putea patrunde modul de executie al procedeelor si tehnicilor astfel incat sa nu se produca raniri involuntare si prin executia tehnicilor sa se poata obtine beneficii pentru sanatate, respectiv sa se mareasca gradul de rezistenta la anumite tipuri de prize si torsiuni articulare. De asemenea prin executarea fixarilor si a tehnicilor articulare se urmareste energizarea meridianelor corpului si nu blocarea lor prin excese.

In AIKIREI forma concreta fizica de executare a procedeelor este tratata in directa legatura cu intentia practicantului si accentul se pune pe forma lor intrinseca, spirituala, care poate rezolva intr-un mod benefic pentru ambii parteneri o situatie conflictuala, respectiv indiferent de duritatea si viteza atacului, procedeele se termina in forma lor moale de executie in asa fel incat presupusul agresor sa perceapa intentia de non-violenta a lui Nage

Pe parcursul antrenamentului se explica clar care este modul de abordare a unei situatii critice si cum se poate rezolva fara sa genereze un conflict.

Se explica de asemenea ca in mod normal un adevarat practicant de aikido, indiferent in ce stil sau forma, nu ar trebui sa se regaseasca in realitate in situatii conflictuale fizice sau verbale cu semenii lui, aceasta insemnand ca din anumite cauze, nu mai reuseste sa fie in armonie cu realitatea exterioara dar mai ales cu sine insusi.

Ca urmare a practicarii tehnicilor aikido in acest stil - AIKIREI, la sfarsitul antrenamentului practicantii sunt mai relaxati si plini de energie, respectiv isi imbunatatesc starea sanatatii fizice si mentale.


Actualul sistem de educatie pune pe primul plan performanta individuala care poate duce la neadaptari personale si conflicte cu ceilalti colegi in detrimentul integrarii in colectivitate dar si al sanatatii fizice si psihice.

Mass-media contribuie de asemenea la acest climat de violenta si insecuritate personala si denatureaza educatia tinerilor intr-o directie fals competitiva cu caracter violent si auto-distrugator.

In AIKIREI competitia este tratata in armonie cu mediul social dar mai ales in raport cu propria persoana.

Orice practicant si in special cei din categoria copiilor, este facut sa inteleaga ca indiferent de domeniu, a castiga o competitie, un concurs, o intrecere sportiva nu inseamna sa-ti inlaturi sau sa-ti distrugi concurentii sau partenerii asa cum de exemplu se practica frecvent in realitate in diverse domenii sportive sau in plan social sau al afacerilor.

Aikireika sunt invatati ca intotdeauna au de ales intre cel putin doua optiuni de comportament :

- una care sa genereze o sinergie cu ceilalti si relatii armonioase de intrajutorare reciproca ;

- cealalta, individualista si egoista care poate genera tensiuni si ulterior conflicte de diverse intensitati cu semenii lor.

Cel care reuseste sa castige sau sa ajunga pe primul loc, nu poate face acest lucru fara « ajutorul » celorlalti participanti, respectiv nimeni nu poate sa depaseasca anumite praguri fizice sau energetice fara sa aiba niste criterii sau etaloane de masura care in cazul nostru sunt cei cu care convietuim.

Castigatorul, premiantul are in spatele sau o « echipa » de antrenori, profesori, colegi care in timp l-au ajutat sa ajunga la o performanta superioara celorlalti. Aceasta este valabil atat din punct de vedere fizic dar si comportamental.

In acest sens, in AIKIREI, « invingator » este cel care intelege ca a realizat performanta sa numai datorita si impreuna cu ceilalti participanti la antrenament si nu impotriva sau in detrimentul lor.

Adevaratul Castigator este cel care reuseste sa-si controleze instinctele, sentimentele si reactiile in raport cu realitatea exterioara si semenii sai si are o atitudine concilianta de intelegere si de atenuare, diminuare a unei situatii cu posibile urmari violente – verbale sau fizice.

In acest fel practicarea stilului AIKIREI aduce beneficii pentru sanatatea mentala, spirituala dar si fizica a practicantilor.

Asa cum se stie componenta comportamentului primar, instinctiv, este dominanta la copii, ei neputand sa mascheze sau sa disimuleze o abordare agresiva a rezolvarii problemelor lor.

Exemplu : unul dintre copii are bomboane/ciocolata sau orice altceva ce ar putea sa starneasca curiozitatea sau pofta celorlalti colegi. Sigur ca poate fi rugat sa le dea si lor si aici intervine comportamentul lor primar, de a nu le da si altora ceea ce el are si pentru care poate fi invidiat. Cealalta alternativa este benefica, altruista, obtinuta prin educatie, prin care el alege sa imparta cu colegii, din « bunatatile » pe care le are, si care i-au fost « date » sau pe care le-a primit de la parinti.

Este incredibil cat de usor se adapteaza copiii la acest mod de comportament in comparatie cu adultii care din diverse motive nu reusesc sa-si corecteze aceste instincte primare.

Toti parintii isi doresc sa stie ca atunci cand copilul lor este lasat sa se descurce singur, poate sa o faca in deplina siguranta pentru el. Unii aleg sa-i instruiasca prin cursuri si antrenamente fizice prin care ei sa poata riposta in acelasi fel unei agresiuni fizice, ceea ce ulterior, in urma unui conflict fizic cu altii, ii poate pune pe copii in situatii periculoase pentru ei dar ii poate afecta si pe parinti prin responsabilitatea pe care o au pentru faptele copiilor lor.

In acest context tot mai multi parinti aleg insa varianta in care copiii lor sunt invatati de catre o persoana abilitata - instructor, antrenor sa poata reactiona intr-un mod prietenos si non-violent la factorii agresivi externi.

Adultii pot sa disimuleze intr-un mod mai mult sau putin evident aceste comportamente egocentriste si pentru ca simt necesitatea controlului si eliminarii lor, aleg sa practice acest stil de aikido cu valente benefice pentru sanatate – AIKIREI sau AIKIDO HEALING.

Cu siguranta multi dintre practicantii de AIKIDO au simtit efectele benefice ale tehnicilor care le-au fost aplicate dar si pe cele adverse, negative ale executarii defectuoase sau in afara principiilor.

Practicarea procedeelor de AIKIDO in legatura intrinseca cu tehnicile de energizare si reechilibrare REIKI da o noua dimensiune benefica AIKIDO-ului ca arta a pacii dar si ca arta a vindecarii cu ajutorul partenerului.