Asa dupa cum stie orice aikidoka, dojo-ul in care ne desfasuram antrenamentul, trebuie sa fie “curat” atat fizic dar si energetic. Aikidoka trebuie sa aiba mainile si picioarele curate atunci cand intra in dojo. Inainte de inceperea antrenamentului aikidoka curata tatami, respectiv executa o curatenie fizica a salii prin stergerea tatami.

Urmeaza apoi initierea antrenamentului prin practicarea exercitiului de concentrare « MOKUSO » pe timpul caruia se incearca detasarea personala a fiecaruia de mediul exterior si concentrarea numai la momentul si locul in care se afla, respectiv la practica sincera, netulburata a tehnicilor si procedeelor de aikido.

Este bine stiut ca O-Sensei atunci cand executa « mokuso », invoca ajutorul zeitatilor protectoare benefice pentru a proteja si calauzi pe el si pe cei aflati in dojo, carora incerca sa le impartaseasca din tainele AIKIDO-ului.

Prin acest exercitiu toti practicantii, fara sa constientizeze, incearca sa-si reechilibreze chakrele reconectandu-se la sursa universala de energie.

Prin insasi modalitatea de tinere a mainilor pe timpul « mokuso » se incearca reechilibrarea energetica si concentrarea energiei interne, KI, in centrul energetic al organismului nostru – Seika No Itten. Pozitia crestetului capului spre cer, permite comunicarea si posibilitatea de incarcare cu energia astrala.

Se pare totusi ca acest exercitiu este executat in majoritatea salilor ca o simpla ceremonie de inceput de antrenament fara niciun fel conotatie si aplicatie energetica.

In AIKIREI, instructorul care este si Maestru (Shihan) Reiki, curata energetic dojo-ul prin tehnicile specifice Reiki si elimina din dojo energiile negative si malefice si aduce energii pozitive care sunt benefice pentru toti cei care se afla in dojo.

In dojo-ul in care se practica AIKIREI, exista betisoare parfumate si lumanari care ard pe timpul antrenamentului, un fond sonor cu muzica de relaxare si bineinteles gongul care este batut de trei ori inainte de inceperea antrenamentului pentru a elimina din dojo energiile negative si a permite celor pozitive, benefice sa fie alaturi de cei care practica in acel loc.

Antrenamentul are in principiu aceleasi componente fizice instructive insa se pune accent in executarea procedeelor nu numai pe eficacitatea lor dar in special pe modul armonios si non-violent de executie. Acest lucru este valabil atat pentru procedeele tai-jutsu cat si in lucrul cu armele, ken-jutsu.

Tehnicile si procedeele se executa de catre Nage pe tot parcursul antrenamentului in forma lor moale – « Ju no geiko ». Uke executa pentru incalzire forma moale, iar in a doua parte se practica si varianta de eficacitate – « Kakari geiko » dar care sa nu degenereze in executarea violenta a tehnicilor de atac.

In timpul antrenamentelor aikireika au o atitudine concilianta. Tuturor li se cere maxima atentie si concentrare pentru a putea patrunde modul de executie al procedeelor si tehnicilor astfel incat sa nu se produca raniri involuntare si prin executia tehnicilor sa se poata obtine beneficii pentru sanatate, respectiv sa se mareasca gradul de rezistenta la anumite tipuri de prize si torsiuni articulare. De asemenea prin executarea fixarilor si a tehnicilor articulare se urmareste energizarea meridianelor corpului si nu blocarea lor prin excese.

In AIKIREI forma concreta fizica de executare a procedeelor este tratata in directa legatura cu intentia practicantului si accentul se pune pe forma lor intrinseca, spirituala, care poate rezolva intr-un mod benefic pentru ambii parteneri o situatie conflictuala, respectiv indiferent de duritatea si viteza atacului, procedeele se termina in forma lor moale de executie in asa fel incat presupusul agresor sa perceapa intentia de non-violenta a lui Nage

Pe parcursul antrenamentului se explica clar care este modul de abordare a unei situatii critice si cum se poate rezolva fara sa genereze un conflict.

Se explica de asemenea ca in mod normal un adevarat practicant de aikido, indiferent in ce stil sau forma, nu ar trebui sa se regaseasca in realitate in situatii conflictuale fizice sau verbale cu semenii lui, aceasta insemnand ca din anumite cauze, nu mai reuseste sa fie in armonie cu realitatea exterioara dar mai ales cu sine insusi.

Ca urmare a practicarii tehnicilor aikido in acest stil - AIKIREI, la sfarsitul antrenamentului practicantii sunt mai relaxati si plini de energie, respectiv isi imbunatatesc starea sanatatii fizice si mentale.






Actualul sistem de educatie pune pe primul plan performanta individuala care poate duce la neadaptari personale si conflicte cu ceilalti colegi in detrimentul integrarii in colectivitate dar si al sanatatii fizice si psihice.

Mass-media contribuie de asemenea la acest climat de violenta si insecuritate personala si denatureaza educatia tinerilor intr-o directie fals competitiva cu caracter violent si auto-distrugator.

In AIKIREI competitia este tratata in armonie cu mediul social dar mai ales in raport cu propria persoana.

Orice practicant si in special cei din categoria copiilor, este facut sa inteleaga ca indiferent de domeniu, a castiga o competitie, un concurs, o intrecere sportiva nu inseamna sa-ti inlaturi sau sa-ti distrugi concurentii sau partenerii asa cum de exemplu se practica frecvent in realitate in diverse domenii sportive sau in plan social sau al afacerilor.

Aikireika sunt invatati ca intotdeauna au de ales intre cel putin doua optiuni de comportament :

- una care sa genereze o sinergie cu ceilalti si relatii armonioase de intrajutorare reciproca ;

- cealalta, individualista si egoista care poate genera tensiuni si ulterior conflicte de diverse intensitati cu semenii lor.

Cel care reuseste sa castige sau sa ajunga pe primul loc, nu poate face acest lucru fara « ajutorul » celorlalti participanti, respectiv nimeni nu poate sa depaseasca anumite praguri fizice sau energetice fara sa aiba niste criterii sau etaloane de masura care in cazul nostru sunt cei cu care convietuim.

Castigatorul, premiantul are in spatele sau o « echipa » de antrenori, profesori, colegi care in timp l-au ajutat sa ajunga la o performanta superioara celorlalti. Aceasta este valabil atat din punct de vedere fizic dar si comportamental.

In acest sens, in AIKIREI, « invingator » este cel care intelege ca a realizat performanta sa numai datorita si impreuna cu ceilalti participanti la antrenament si nu impotriva sau in detrimentul lor.

Adevaratul Castigator este cel care reuseste sa-si controleze instinctele, sentimentele si reactiile in raport cu realitatea exterioara si semenii sai si are o atitudine concilianta de intelegere si de atenuare, diminuare a unei situatii cu posibile urmari violente – verbale sau fizice.

In acest fel practicarea stilului AIKIREI aduce beneficii pentru sanatatea mentala, spirituala dar si fizica a practicantilor.

Asa cum se stie componenta comportamentului primar, instinctiv, este dominanta la copii, ei neputand sa mascheze sau sa disimuleze o abordare agresiva a rezolvarii problemelor lor.

Exemplu : unul dintre copii are bomboane/ciocolata sau orice altceva ce ar putea sa starneasca curiozitatea sau pofta celorlalti colegi. Sigur ca poate fi rugat sa le dea si lor si aici intervine comportamentul lor primar, de a nu le da si altora ceea ce el are si pentru care poate fi invidiat. Cealalta alternativa este benefica, altruista, obtinuta prin educatie, prin care el alege sa imparta cu colegii, din « bunatatile » pe care le are, si care i-au fost « date » sau pe care le-a primit de la parinti.

Este incredibil cat de usor se adapteaza copiii la acest mod de comportament in comparatie cu adultii care din diverse motive nu reusesc sa-si corecteze aceste instincte primare.

Toti parintii isi doresc sa stie ca atunci cand copilul lor este lasat sa se descurce singur, poate sa o faca in deplina siguranta pentru el. Unii aleg sa-i instruiasca prin cursuri si antrenamente fizice prin care ei sa poata riposta in acelasi fel unei agresiuni fizice, ceea ce ulterior, in urma unui conflict fizic cu altii, ii poate pune pe copii in situatii periculoase pentru ei dar ii poate afecta si pe parinti prin responsabilitatea pe care o au pentru faptele copiilor lor.

In acest context tot mai multi parinti aleg insa varianta in care copiii lor sunt invatati de catre o persoana abilitata - instructor, antrenor sa poata reactiona intr-un mod prietenos si non-violent la factorii agresivi externi.

Adultii pot sa disimuleze intr-un mod mai mult sau putin evident aceste comportamente egocentriste si pentru ca simt necesitatea controlului si eliminarii lor, aleg sa practice acest stil de aikido cu valente benefice pentru sanatate – AIKIREI sau AIKIDO HEALING.

Cu siguranta multi dintre practicantii de AIKIDO au simtit efectele benefice ale tehnicilor care le-au fost aplicate dar si pe cele adverse, negative ale executarii defectuoase sau in afara principiilor.

Practicarea procedeelor de AIKIDO in legatura intrinseca cu tehnicile de energizare si reechilibrare REIKI da o noua dimensiune benefica AIKIDO-ului ca arta a pacii dar si ca arta a vindecarii cu ajutorul partenerului.

 




A
, B, C, D, E ,F, G, H, I, J, K,















A
, B, C, D, E ,G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, R, S, T, U, V




 


ABUNAI

Periculos.

AGATSU

'’Victorie asupra sinelui'.

AI

Iubire, Armonie sau Uniune.

AI HANMI

Cel care ataca si cel care se apara au acelasi picior in fata. (Vezi GYAKU HANMI).

AI UCHI

Ucidere reciproca.

AIKI

Armonizarea din punct de vedere fizic si mental cu atacatorul.

AIKI BUDO

Numele dat artei de O-Sensei intre sfarsitul anilor 1930 si inceputul anilor 1940.

AIKI JO

Baston folosit in Aikido (aprox. 1,25 m lungime). Exista multe stiluri de jo, dar AIKI JO se refera la stilul lui O-Sensei.

AIKI JUJUTSU

Termen folosit ocazional pentru forma de jujutsu predata de O-Sensei in anii 1920 si la inceputul anilor 1930. Astazi se intelege ca fiind tehnicile Aiki realizate intr-o maniera dura de tip jujutsu, folosit in contrast cu tehnicile mai usoare, circulare din Aikido.

AIKI KEN

Sabie folosita in Aikido, influentata de sabia din KASHIMA SHINTO RYU. Exista multe stiluri de sabie, dar AIKI KEN se refera la stilul lui O-Sensei.

AIKI NO IE

'Casa Aiki'.

AIKI NO KURAI

Se refera la cea mai inalta constientizare a aiki, in care viata unei persoane devine o oglinda limpede fara distorsiuni si devine nu numai una cu partenerul de antrenament, ci si cu legile naturii.

AIKI O KAMI

'Marele Spirit al Aiki'.

AIKI TAISO

Exercitii Aiki; se refera la diferite momente si exercitii de armonizare inaintea antrenarii in tehnici; gandite pentru a preda principiile Aiki.

AIKIDO DE CHIKARA WO NUKERU DESU

KUDEN al lui O-Sensei referitor la modul in care trebuie sa elimini sau sa uiti de forta atunci cand practici Aikido.

AIKIDO GA AGERU DESU

De asemenea 'AIKIDO GA AGERU KOTO DESU' insemnand 'Aikido inseamna a da' sau 'Aikido este daruire'.

AIKIDO GA GORITEKI DESU

KUDEN al lui O-Sensei insemnand "Aikido este rational". Aceasta se refera la faptul ca tehnicile Aikido pot fi explicate rational fara a recurge la mijloace ezoterice.

AIKIDO GA INORI BUDO

KUDEN al lui O-Sensei insemnand “Aikido (Budo) este rugaciune in miscare”.

AIKIDO GA KAKUDO DESU

KUDEN al lui O-Sensei insemnand “Aikido este despre unghiuri“. Intotdeauna trebuie sa ai grija la unghiurile corecte in Aikido.

AIKIDO GA KANNAGARA NO MICHI DESU

KUDEN al lui O-Sensei tradus aproximativ ca “Aikido este Calea Zeilor“.

AIKIDO NI SUNDE IMASU

KUDEN al lui O-Sensei insemnandca trebuie sa “Traiesti Aikido”. Persoana trebuie sa reflecte in viata ceea ce se practica in Aikido.

AIKIDO SHINBUN

Ziar de Aikido. Un newsletter lunar publicat in japoneza de AIKIKAI HOMBU DOJO din aprilie 1959. De obicei contine evenimente directe si rezultate ale promovarilor dan.

AIKIKAI

Asociatie de Aikido.

AITE

Partener, oponent.

AITE NO KI WO YOBIDASU

De asemenea 'AITE NO KI WO DASU', insemnand “a chema ki-ul oponentului”. Este cazul in care se initiaza o miscare cu scopul de a conduce spiritul atacatorului, ca si de a atrage un atac real, pentru a folosi acest atac pentru o tehnica defensiva. Un bun exemplu se gaseste in studiul KATATEDORI TAINOHENKO KINONAGARE.

AMENOMINAKANUSHI OMIKAMI

A deveni un singur corp cu Marele Univers.

ANATA GA INAITO IKIRARENAI

“Nu as putea trai fara tine”.

ANATA WO AISHTE IMASU

Te iubesc.

ARIGATO

Multumesc.

ASHI

Picior.

ASHI SABAKI

Miscari de picioare.

ATAMA

Cap.

ATAMA NO MAWE KARA

KUDEN al lui O-Sensei care se refera la miscarea in HASSO GAESHI USHIRO UCHI unde lovitura finala incepe de deasupra si pe centrul capului.

ATAMA WO IRENAI

Se refera la o metoda de executare a MOROTE DORI KOSHI NAGE. Tradus aproximativ ca  “Nu poti sa treci cu capul”.

ATAMA WO IRERU

Se refera la o metoda de executare a MOROTE DORI KOSHI NAGE. Tradus aproximativ ca “Poti sa treci cu capul".

ATARASHII

Nou.

ATARASHII HENKA

Variatie noua.

ATEMI

Lovitura. Folosita pentru a distrage sau dezechilibra atacatorul in timpul executarii unei tehnici.

AWASE

Miscare de armonizare; de la verbul awaseru: a armoniza. Folosit frecvent in Aikido pentru a evoca notiunea de armonie cu miscarea partenerului. Nage (cel care se apara) incearca sa se armonizeze atat fizic (prin “acceptarea” unui atac), cat si mental (prin dezvoltarea unei minti golite in care nu sunt concepute nici un fel de pre-conceptii ale unui atac) cu uke (atacatorul). Atunci cand se ajunge la awase, distinctia dintre uke si nage devine vaga, caci ambii se misca precum o singura entitate.

AYAGAESHI

Pas ca in practica YOKOMEN UCHI. Din MIGI HANMI, piciorul stang (piciorul din spate) paseste inainte in timp ce piciorul drept (piciorul din dreapta) paseste inapoi. HANMI se schimba din MIGI in HIDARI in timp ce se iese din linia atacului.

AYUMI

(1) Mers; (2) Progres, derulare.

AYUMI ASHI

Mers obisnuit normal, in care picioarele se misca inainte alternative.

BOKKEN

Sabie de lemn, facuta de obicei din lemn de stejar. Folosita ca sabie de antrenament.

BU

Martial

BUDO

Calea Martiala; Arta Martiala. Modul de viata prin aplicarea principiilor artelor martiale.

BUDOKA

Practicant de arta martiala; Artist Martial; elev BUDO.

BUJUTSU

Toate metodele de lupta ale lui BUSHI (Razboinic), sau ale SAMURAIULUI.

BUKI

Arma; brate; ordonanta.

BUKI WAZA

Tehnici de lupta cu arme in Aikido care se refera la tehnicile executate cu AIKI JO si AIKI KEN.

BUSHI

'Razboinic' (BU - Razboi / Martial, SHI - persoana). BUSHI trebuie folosit atunci cand se vorbeste despre Razboinic in termeni generali, cu un sens indirect de nobilitate.

BUSHIDO

Codul de comportament feudal-militar japonez. 'Calea Razboinicului' (BUSHI - Razboinic, DO - Calea), sau a SAMURAIULUI.

CHIKAI MAAI

'Distanta apropiata' sau 'distanta mica'. In studiul Ken, se refera la Kamae in care sabiile lui Uketachi si Uchitachi pot sa se incruciseze aproximativ la mijloc sub varf (jumatatea lungimii sabiei).

CHIKARA DE MOTSU

'Iau cu putere'. Al 4-lea dintre exercitiile de baza SUWARI WAZA RYOTEDORI KOKYU HO.

CHIKARA GA ZERO DESU

KUDEN al lui O-Sensei care semnifica 'Puterea este zero'.

CHINKON KISHIN

'Intoarcerea la divin'; 'calmeaza sufletul, intoarce-te la Dumnezeu'; 'Intoarce-te la divin prin liniste spirituala'. Conceptul in care fiintele umane vin din divin, au o misiune de indeplinit pe pamant, apoi in final se intorc la divin. Pentru O-Sensei se reerea la cladirea unei punti intre rai si pamant. De asemenea, 'spirit purificat', sau HIKARI NO KOKORO.

CHINNA

Stil intern wushu din care au fost derivate tehnici precum NIKYO si KOTEGAESHI de catre O-Sensei in timpul experientelor sale din Mongolia.

CHOKU

Direct; imediat.

CHOKUSEN NO IRIMI

Intrare directa - tehnica irimi in care se intra direct in spatele partenerului.

CHOKUSETSU

Direct; imediat.

CHOKUSETSU

Direct; intermediar.

CHOTTO MATTE KUDASAI

'Va rog sa asteptati un moment...'

CHUDAN KAMAE

Garda de mijloc; se refera la pozitia in care sabia este tinuta intinsa in exterior din centru si aproape paralel cu solul.

DACHI

Garda, postura.

DAI

De baza. Se refera la forma de baza a unei tehnici, de exemplu DAI IKKYO.

DAIHYO

Reprezentant.

DAIJOBU

Sigur, in regula, 'OK'.

DAIRI

Reprezentant de varf sau cu experienta.

DAITO-RYU JUJUTSU

Inainte, DAITO-RYU AIKIJUJUTSU. Arta martiala veche facuta cunoscuta de Maestrul Sokaku Takeda pana in 1943. Morihei Ueshiba a primit certificatul de instructor in 1922.

DAME

Gresit, rau, incorect.

DAN

'Grad' sau 'rang'. Incepand cu primul grad de centura neagra (SHODAN). Introdus pentru prima oare de Jigoro Kano, Fondatorul JUDO-ului modern.

DAN KAI TEKI NI

Literal 'grad - timp - in momentul in care', deci traducerea corecta este 'atunci cand practice pas cu pas'.

DANTAI

Organizatie; asociatie.

DO

Calea. In Japonia, orice arta practicata pentru dezvoltarea atat a tehnicii cat si a maturitatii spirituale este considerata DO.

DOGI

Uniforma de antrenament. De asemenea GI sau KEIKOGI.

DOJO

Sala de antrenament - 'Locu iluminarii' sau 'Locul Caii'.

DOJO CHO

Director al DOJO-ului.

DOKA

Cantece sau poeme.

DOKI

A elibera.

DOMO ARIGATO GOZAIMASU

'Va multumesc foarte mult'. Spus de obicei partenerului dupa terminarea antrenamentului. De asemenea la sfarsitul fiecarei clase de Aikido atunci cand il salutati pe Sensei.

DOSHU

Conducator al Caii. Termen care desemneaza conducatorul unei scoli sau a unui grup. In Aikido primul DOSHU a fost O-Sensei. Al doilea DOSHU a fost fiul Fondatorului - Kisshomaru Ueshiba. In present, nepotul Fondatorului Moriteru Ueshiba este cel de-al treilea DOSHU.

DOZO

Va rog; cu placere. Uneori dupa ce sensei a terminat demonstrarea tehnicii si doreste sa arate ca studentii trebuie sa inceapa antrenamentul, sunt folosite cuvintele 'hai, dozo'.

DOZO YOROSHUKU

'Imi pare bine sa va cunosc.'

ENBUKAI

Demonstratie publica.

ENTEN JIZAI

Libertatea miscarii.

ERI

Gat; guler; rever.

ERI DORI

Prindere de guler sau rever

FUDOTAKI

Cascada unde O-SENSEI este vazut antrenandu-se in fotografii de la IWAMA.

FUKKA

Stand cu picioarele incrucisate.

FUKU SHIDOIN

Instructor asistent.

FUNA KOGI

'Persoana care manuieste vaslele in barca'.

FUNA KOGI UNDO

Exercitiu de vaslire (TORI FUNE). Bazat pe conceptul manuirii vaslelor intr-o barca, exercitiul este folosit pentru a cultiva ki-ul (KI NO REMA).

FURI TAMA

Strangere de mana.

FURIAGERU

A ridica deasupra capului.

FURIKABURU

A tine ridicat (ex. o sabie); a agita. O pozitie luata din IAIDO de O-Sensei incare sabia este ridicata direct deasupra capului – de obicei inaintea unei taieri. Pentru KOKYU HO (din MOROTEDORI si SUWARI WAZA) se refera la miscarea de ridicare a mainilor deasupra capului ca si ridicarea si taierea cu KEN.

FUTARIGAKE

Aparare impotriva a doi oponenti.

GAESHI

Reactie.

GANSEKI

Stanca mare.

GANSEKI OTOSHI

O lovitura realizata prin ridicarea lui UKE pe umeri; tradusa ca “Rasturnarea unei stanci mari”.

GARAMI

Control.

GASSHUKU

Tabara de antrenament.

GEDAN

Inferior – din pozitia cu sabia tinuta jos (sau GEDAN NO KAMAE).

GERI WAZA

Tehnici realizate impotriva atacurilor de picior.

GI

Atitudine. De asemenea KEIKO GI = uniforma de antrenament.

GO

Numarul cinci (5). Inseamna de asemenea 'dupa'.

GO NO SEN

Sincronizarea care este deseori folosita in BUDO atunci cand se raspunde unui atac. In AIKIDO, un exemplu ar fi pasirea in interiorul liniei atacului, parand mana atacatoare si executand SHIHONAGE ca aparare la YOKOMEN UCHI. In AIKI-KEN ar putea fi exemplificat prin MIGI AWASE, cu UKE TACHI pasind inafara liniei atacului inspre dreapta si contraatacand cu SHOMEN UCHI. In MIGI AWASE, ne miscam in armonie cu atacatorul, dar acesta este cel care are initiativa in atac si noi oglindim miscarile acestuia.

GOCHISO SAMA

Spus de obicei dup ace se termina de mancat (vezi si ITADAKI MASU).

GODAN

Al 5-lea grad de Centura Neagra.

GOKYO

A cincea invatatura sau al cincilea principiu. Termenul japonez este UDE NOBASHI (Forma de Intindere a Bratului).

GOKYU

Al 5-lea grad Kyu.

GOMEN NASAI

'Imi pare rau'

GUCHI

Inseamna literal 'gura'; ca in SODE GUCHI DORI care inseamna 'prinderea de marginea manecii' sau manseta.

GYAKU

Invers, opus.

GYAKU HANMI

Garda inversa sau opusa; situatia in care atacatorul si aparatorul formeaza o imagine in oglinda.

GYAKU TE UCHI

Se refera la modul de prindere a JO in KAESHI TSUKI, cu mana intoarsa (cu degetul mare indreptat in jos). Se refera si la lovitura SHOMEN UCHI inversa, asa cum este in miscarea a 5-a KUMIJO.

GYAKU YOKOMEN

'YOKOMEN invers' ca in al 10-lea JO SUBURI.

HA

Lama unei KATANA.

HACHI

Opt.

HACHIDAN

Al 8-lea grad de Centura Neagra.

HAGAKURE

'Cartea Samuraiului' (lit. 'ascunderea in frunze'). Yamamoto Tsunetomo a fost un samurai de la inceputul anilor 1700. Interzicandu-i-se de catre lege sa execute tsuifuku (sinuciderea slujitorului dupa moartea stapanului), acesta s-a retras la o manastire. Desi nu a luptat in nici o lupta, acesta considera totusi ca samurai vremii se inmuiasera. Un samurai mai tanar care l-a vizitat pe Yamamoto de-a lungul anilor i-a notat cuvintele in Hagakure. Aceasta a fost tradusa de multe ori, inclusive o traducere a vestitului autor japonez Mishima Yukio.

HAI

Da.

HAI DOZO

Da, va rog sa executati aceasta tehnica.

HAI YAME

Va rog sa asteptati un moment.

HAISHIN UNDO

Exercitiu de intindere a spatelui.

HAJIME

Inceput; start; origine.

HAJIME KUDASAI

Va rog sa incepeti.

HAJIMEMASHITE

'Ce mai faceti?' sau 'Imi pare bine sa va cunosc.'

HAKAMA

Fusta pliata; de obicei de culoare neagra sau albastra inchis; purtata de detinatorii de centura neagra si adesea femei de orice grad.

HAKAMA NO MUSUBI KATA

Kata de impaturire a Hakama.

HAKUIKI

A expira.

HAKUIKI WA MICHIBIKI

Expira cand conduci.

HANA WA SAKURA (GI) HITO WA BUSHI

Un proverb japonez care inseamna 'Floarea (cea mai buna) este floarea de cires, omul (cel mai bun) este samuraiul'.

HANAMI

'Contemplarea florilor de cires'. Exista multe varietati diferite de ciresi in Japonia, majoritatea inflorind doar cateva zile primavera. Japonezii sarbatoresc aceasta perioada a anului cu petreceri de contemplare a florilor sub copacii infloriti.

HANMI

Pozitie de garda; pozitie pregatita cu un picior ianinte inainte de executarea unei tehnici.

HANMI HANDACHI

Pozitie de garda jumatate in picioare; atunci cand aparatorul este asezat (sau in genunchi) si atacatorul este in picioare.

HANMI NO KEN - KEN NO HANMI

Concepte in care Ken din Aikido creeaza pozitia KOSHI, si invers.

HANSHA

Actiune reflexa.

HANTAI WAZA

Tehnici care pornesc din AI HANMI.

HANZEN

Sigur.

HAPPO GIRI

Taierea in opt directii cu KEN.

HAPPO TSUKI

Impungerea in opt directii cu JO.

HARA

Stomac, abdomen; inteles mai mult ca centrul concentrarii si energiei.

HARA TANDEN

La fel ca HARA – conceptul centrului energiei; folosit sa sublinieze ca KEN trebuie intotdeauna tinut in fata centrului.

HARAI

Conceptul de “exorcizare”, sau “curatare de demoni”.

HASAKI

Capatul ascutit al lamei sabiei (KATANA).

HASSO GAESHI

Reactie din pozitia HASSO.

HASSO NO KAMAE

In JO SUBURI, se refera la o pozitie in care JO este mult ridicat si langa partea dreapta sau stanga a capului.

HAYAI

Viteza reala de lupta - NAGE (sau UKE TACHI sau UKE JO) nu il asteapta pe UKE (sau UCHI TACHI sau UCHI JO).

HENKA

Variatie.

HENKA WAZA

Variatie: 1) variatie a aceleiasi tehnici; 2) o tehnica alternativa executata pentru a finaliza o aruncare atunci cand tehnica initiala nu a avut success.

HESO NO HO KARA ZENBU DEMASU

KUDEN al lui O-Sensei care inseamna 'totul vine din cordul ombilical'. Aceasta se refera la importanta ca KEN si JO si mainile sa fie in fata centrului, in comparatie cu cordul ombilical catre un copil de la mama sa. Daca cordul ombilical este taiat prea devreme, copilul moare. La fel si daca se misca KEN sau JO inafara centrului ('cordul ombilical') este o miscare mortala in Aikido.

HIDARI

Stanga.

HIDARI HANMI

Cu piciorul stang inainte.

HIDARI NAGARE GAESHI

In JO SUBURI, se refera la o reactie curgatoare spre stanga.

HIJI

Cot.

HIJI DORI

Prindere de cot.

HIJI KIME NAGE

O aruncare executata folosind un blocaj asupra cotului lui UKE.

HIKARI NO KOKORO

'Inima de lumina'.

HIMITSU WAZA

Tehnici secrete, de exemplu KAESHI WAZA.

HIROI

Lat, larg.

HITO E MI

Se refera la o garda similara cu HANMI, dar in care piciorul din spate este miscat in stanga sau dreapta departe de linia de centru (folosit in tehnica AIKI JO).

HITOHIRO SAITO

Nascut pe 12 februarie 1957. Fiul si mostenitorul lui MORIHIRO SAITO.

HIZA

Genunchi.

HIZA UE DE MOTSU

Se refera la a 5-a forma de SUWARI WAZA RYOTEDORI KOKYUHO in care UKE ii fixeaza incheieturile mainilor lui NAGE deasupra genunchilor lui NAGE.

HO

Metoda.

HONBU

Cartier general, sediu.

HONBU DOJO

Sala de antrenament a sediului central – Termen general folosit de o organizatie. In Aikido se refera de obicei la AIKIKAI HONBU DOJO amplasat in Districtul Shinjuku din Tokyo, Japonia.

HONNE

Exista un aspect al comportamentului cultural japonez numit HONNE (radacina reala, tradus direct) si TATEMAE (ceea ce este construit in fata). Fara a intra prea adanc in acest concept, TATEMAE inseamna sa spui lucrurile potrivite pentru ocazie, in vreme ce HONNE este de fapt parerea ta reala.

HURUI

Vechi.

HURUI HENKA

Variatie veche.

IAIDO

Lama de antrenament.

IAITO

Vezi IAIDO.

ICHI

Unu.

ICHI BAN

Numarul unu!, primul, sau cel mai bun.

ICHIBAN TOKUBETSU

'Cel mai special', sau 'cel mai dintre toti'.

II DESU

'Este bine'.

IIE

Nu.

IKASU BUDO

'BUDO datator de viata'. KUDEN al lui O-Sensei care inseamna ca Aikido nu este pentru lupta, este BUDO datator de viata si nu pentru luarea vietii.

IKI

Respiratie (actul fizic al respiratiei)

IKIMASHO

Noi mergem. . .

IKKAI

Unu; o data.

IKKAJO

Prima invatatura; termen vechi imprumutat din DAITO-RYU AIKI JUJUTSU; acelasi inteles ca Ikkyo. Inca folosit de YOSHINKAN AIKIDO.

IKKYO

Prima invatatura, sau primul principiu. Termenul japonez este UDE OSAE (Fixarea prin parghie asupra bratului). Se refera in Aikido la o tehnica de baza in care atacatorul este dezechilibrat prin aplicarea unei presiuni asupra cotului si umarului bratului sau intins, care este urmata de o miscare de fixare care imobilizeaza bratul oponentului cu presiunea plicata atat cotului cat si incheieturii mainii.

IKKYO ISSHO, IRIMI NAGE SAN NEN

'Pracica Ikkyo intreaga viata, apoi IRIMI NAGE timp de trei ani pentru a intelege'.

IKKYO NO KATACHI KARA

'Din modul de prindere IKKYO', ca in studiul unei forme de KOSHI NAGE din atac SHOMEN UCHI.

IKKYO UNDO

Exercitiu, miscare Ikkyo.

IMA

Acum.

IPPAN KEIKO

Antrenament general. Ora deschisa in opozitie cu antrenament special.

IRERU

A pune in.

IRIMI

Miscare prin intrare. Miscare inainte directa a aparatorului in fata sau in spatele atacatorului inainte de executarea unei tehnici.

IRIMI NAGE

O tehnica in care aparatorul intra mai intai in spatele atacatorului, castiga initiativa si il prinde de guler sau de gat cu o mana, in timp ce intra sub barbie cu cealalta mana si apoi in jos pentru a executa aruncarea.

IRIMI TENKAN ZAHO

Exercitiu de picioare pentru ajutor in SHOMEN UCHI DAI IKKYO URA WAZA.

ISHIN DENSHIN

'Din sufletul meu catre sufletul tau'.

ISSHO NI

Impreuna; in acelasi timp; doua miscari devin una.

ISSOKU ITTO NO MAAI

'La distanta de un pas, o sabie'. In studiul Ken, se refera la Kamae avansata in care sabiile lui Uketachi si Uchitachi pot sa se incruciseze aproximativ 10 cm pana la 15 cm sub varf.

ITADAKI MASU

Atunci cand se ia masa cu cineva, o expresie spusa inainte de a manca (vezi si GOCHISO SAMA).

ITSUMO

Intotdeauna.

ITSUMO HANMI DESU

' Hanmi este intotdeauna'. Conceptul de a fi intotdeauna in HANMI prin orice miscare.

ITSUMO NAKA NO MAE NI

KUDEN al lui O-Sensei tradus aproximativ ca 'Intotdeauna in fata centrului'. Acest concept este subliniat in mod special in timpul practicii AIKI KEN si AIKI JO.

IWAMA

Un oras de aproximativ 15.000 de locuitori situat la 63 de mile NE de Tokyo. Acesta este amplasamentul ALTARULUI AIKI construit de Fondator ca Centrul Spiritual al Aikido, cca. 1942. Din cauza interdictiei impuse dupa razboi de catre Fortele Aliate, AIKIKAI HOMBU DOJO a fost mutat la Iwama in 1948 pana in 1956, cand s-a intors la Tokyo. Dojo-ul lui Ueshiba este anexat la casa acestuia si a ramas in ingrijirea si sub conducerea lui Morihiro Saito de la moartea Fondatorului in 1969.

IWAMA RYU AIKIDO

Termen neoficial care se refera la Aikido asa cum a fost predate in IWAMA de catre MORIHIRO SAITO, unul dintre studentii cei mai apropiati ai Fondatorului. Din punct de vedere ethnic, include si subliniaza relatia dintre miscarile din TAIJUTSU, AIKI KEN si AIKI JO. Acest stil de Aikido reflecta arta lui Morihei Ueshiba asa cum a fost predate aproximativ intre anii 1946-1969.

JIGOKU KEN

'Sabia Iadului'. Se refera la lovitura in stilul IWAMA in care articulatia degetului mijlociu este extinsa pentru a mari penetrarea loviturii.

JIME

De asemenea SHIME. A strange sau strangula.

JINGU

Altar, dar de obicei se refera la un altar important. “Gu” inseamna altar, dar se refera si la altarele de o anumita marime si importanta.

JINJA

Termen general care inseamna 'altar'. Literal altar (ja) al zeilor (jin este la fel ca shin sau kami).

JISSEN NO KEIKO

'Antrenament de lupta de strada' sau tehnici in Aikido care atunci cand sunt executate par crude dar se potrivesc cu situatia de lupta de strada.

JIYU

Libertate; 'asa cum iti place'.

JIYU WAZA

Antrenament in stil liber.

JO

Baston, bat, lung de aproximativ 1, 25 m. Vezi AIKI JO.

JO DORI

Lupta cu bastonul. Se refera la tehnici proiectate ca aparare impotriva atacurilor Jo.

JO MOCHI NAGE WAZA

'Tehnici de aruncare prin prinderea bastonului'. O serie de tehnici executate atunci cand UKE incearca sa apuce JO tinut de NAGE.

JO NO RIAI

'Antrenament intensiv in Jo' incluzand aplicatiile cu Tai Jutsu si practica impotriva a doi atacatori, amandoi cu Jo.

JODAN

Pozitie superioara.

JODAN NO KAMAE

Pozitie de garda superioara. Se refera la o pozitie in care sabia este tinuta deasupra capului gata sa loveasca.

JODO

Arta Jo sau baston.

JOTORI

Luarea bastonului. Se refera la tehnici de aparare impotriva atacurilor cu Jo.

JU

Zece.

JU NO RI

Principiul gentiletii.

JUDAN

Al zecelea grad de centura neagra.

JUJI

Cruce; incrucisat; cruciform.

JUJI GARAMI

Metoda incurcarii prin incrucisare. Se refera la tehnica in care se aplica presiune pe coatele atacatorului aducandu-le intr-o pozitie incrusisata.

JUJI NAGE

Juji Garami.

JUKEN

Tehnici de baioneta.

JUMBI TAISO

Exercitii de incalzire.

JUNAN

Flexibil.

JUNAN TAISO

Exercitii de intindere. Se refera si la calisthenics.

JUTAI

Al doilea nivel de Aikido. Include toate KI NO NAGARE WAZA.

KAESHI

Intoarcere.

KAESHI BARAI

Ca in miscarea realizata de ukejo in timpul celui de-al patrulea JO AWASE.

KAESHI UKEMI

Cadere inainte inversa (MAE) realizata pe partea stanga atunci cand piciorul drept este inainte sau viceversa.

KAESHI WAZA

'Raspuns la o greseala'. Contra-tehnici care pot fi executate daca partenerul dvs. nu isi executa corect tehnica initiala.

KAGAMI

Oglinda.

KAGAMI BIRAKI

Sarbatorirea traditionala japoneza a Anului Nou tinuta pe 11 ianuarie. Multe dojo-uri de arte martiale (inclusiv HOMBU DOJO) tin aceste ceremonii pentru a marca inceputul Anului Nou. Este de asemenea ocazia cu care se acorda gradele superioare Dan.

KAGAMI WA ICHIBAN II SENSEI DESU

'Oglinda este cel mai bun SENSEI'.

KAGARI KEIKO

Metoda de antrenament in care se formeaza randuri si o persoana arunca fiecare membru din rand unul dupa altul inainte de a fi inlocuit de urmatorul membru.

KAI

Intalnire; adunare; petrecere; asociatie; club.

KAICHO

Presedinte (al unei societati).

KAISO

Fondator.

KAISO KARA KUDEN DESU

'Invataturi orale de la Fondator.'

KAITEN

Rotatie, turatie, intoarcere.

KAITEN NAGE

Aruncare prin rotatie, sau 'Aruncarea in roata' – tehnica in care atacatorul este aruncat inainte cu presiune aplicata pe cap sau gat in timp ce bratul acestuia este ridicat deasupra capului.

KAKUDO

Unghi.

KAMAE

Pozitie de garda; postura.

KAMI

Zeitate; fiinta divina. Poate fi tradus ca "dumnezeu", dar nu in sens iudaic-crestin. Dat fiind ca japoneza nu face distinctie intre singular si plural, termenul kami se poate referi atat la un KAMI anume, cat si unei pluralitati. Cuvantul KAMI este compus din caracterele KA (Foc) si MI (Apa).

KAMIKAZE

Literal 'vanturi divine'. Atunci cand Japonia era amenintata de invazie de catre trupele mongole care ocupasera China si care pregateau un asalt military asupra Japoniei, Curtea imperiala a cerut sa se ridice rugi in intreaga tara pentru a cauta protectie divina impotriva acestei amenintari. Atunci cand navele care transportau armatele invadatoare mongole au fost distruse ca urmare a vremii nefavorabile, s-a crezut ca zeii au raspuns la rugaciunile natiunii si au trimis 'vanturile divine' in acest scop. Termenul kamikaze se refera si la pilotii care zburau in misiuni sinucigase in numele Imparatului – descris in Japonia antebelica drept o zeitate Shinto.

KAMPAI

'Noroc!' sau 'Pana la fund!'.

KANNAGARA

Conform invataturii lui O-Sensei, kannagara se refera la 'forta vietii' sau 'fluxul universal al constiintei divine' – o forta care vine din hara.

KANREN WAZA

Serie de tehnici legate intre ele, dar executate in cadrul unei singure miscari.

KANSETZU

Articulatie.

KANSETZU WAZA

Tehnica de articulatie.

KANTAN DESU

'E usor'.

KARE NO TOKORO E IKIMASU. SO SURU TO HITOTSU NI AWARU.

KUDEN al lui O-Sensei referitor la conceptul luarii locului partenerului in timpul anumitor tehnici, cum ar fi KOKYU NAGE. Tradus aproximativ ca 'Merg in locul sau. Facand aceasta, devin unul'.

KASHIRA

Manerul sabiei (KATANA).

KASUMI WAZA

'Tehnici ale cetii'.

KATA

(1) Umar; (2) Forma; serie de miscari prearanjate realizate individual sau in grup; create special pentru a preda miscari de baza.

KATA DORI

Prindere de umar; o metoda de atac de baza in Aikido.

KATA MO HIJI MO KOSHI MO KIMOCHI MO SAGEMASU

KUDEN al lui O-Sensei insemnand 'umar, cot, sold si simtindu-te mai jos'. In MOROTE DORI KOKYU HO, accentul se pune pe coborarea acestor elemente pentru a realiza tehnica corect.

KATAME

A tine sau a fixa.

KATAME WAZA

Tehnici care se termina cu fixare.

KATANA

Lama care taie.

KATATE

O mana.

KATATE DORI

Prinderea unei mainii cu o mana.

KATSUJINKEN

Transformarea sabiei din conceptul de a fi 'sufletul samuraiului' in 'sabia care da viata'.

KAWA

Râu.

KEGA

Ranire; rana.

KEIKO

Practica; antrenament; studiu.

KEIKOGI

Uniforma de antrenament; de obicei facuta din bumbac.

KEN

Sabie.

KEN GA TEN WO SASU HUCHU KARA KI GA KEN NO NAKA NI HAIRIMASU ATO DE HIKARI DE TERASU

KUDEN al lui O-Sensei care se refera la miscarea SAN NO SUBURI. Tradus aproximativ, se refera la KEN creand o gaura in univers, apoi KI-ul din univers intra in KEN si dupa aceasta va lumineaza KEN, facand-o incredibil de stralucitoare si rapida, miscandu-se ca fulgerul.

KEN NO HO

De asemenea si KEN NO RI. Se refera la variatii ale KUMITACHI finalizate cu taiere de sabie.

KEN NO KAMAE

Garda pentru practica Aiki no Ken in Buki Waza. Ken no Kamae este o pozitie naturala in care piciorul din spate se poate relaxa si indoi usor in timp ce soldurile sunt intoarse cu 45 de grade.

KEN NO KIMOCHI DE

Cu simtirea sabiei Ken.

KEN NO RI

Vezi KEN NO HO.

KEN NO RIAI

'Antrenament intensiv in Ken' incluzand aplicatiile cu Tai Jutsu si practica impotriva a doi atacatori amandoi cu Ken. Atunci cand lupti impotriva a doi dusmani, sentimentul este de a taia doi oponenti in timpul atacului lor simultan.

KEN NO SHIMERU

Conceptul de a tine KEN strans, cu sentimentul de 'wringing it out'.

KEN TAI JO

Miscari care invata cum sa conectezi KEN, corp (TAI) si JO. De obicei realizate ca JO aparandu-se impotriva KEN.

KEN TAI JO ISSHO NI

'KEN, corp (TAI) si JO sunt impreuna / aceleasi'.

KEN TAI KEN

Miscari realizate ca KEN aparandu-se impotriva KEN.

KENGAKU

Studiu prin observatie.

KENJUTSU

Arta sau tehnica combativa de sabie.

KI

Spirit; minte; inima; energie. Un concept extrem de dificil de definit si discutat, dar poate fi legat de o 'energie interna' dezvoltata prin tehnici create special, si prezenta intotdeauna in timpul practicarii Aikido. Ki poate fi descris prin diferite exercitii, cum ar fi kokyu-ho, si dezvoltarea acestuia este cruciala pentru evolutia pe Calea Aikido. Morihiro Saito Sensei subliniaza continuu importanta pe care Ki si Kokyu o au, si spune ca lipsa acestor elemente reduce Aikido la un dans.

KI KEN TAI ICHI

Energie-sabie-corp-unu. Conceptul realizarii unificarii dintre KI, KEN si miscarile corpului (TAI) in Aikido.

KI MUSUBI NO TACHI

'Legarea unui nod cu KI cu sabiile'. Energiile lui UKE TACHI si UCHI TACHI leaga un nod folosind KEN. Sabiile nu se ating deloc (vezi OTONASHI NO KEN), iar atitudinea este aceeasi ca in TAI JUTSU.

KI NO MUSUBI

Impreunarea, sau legarea impreuna a KI-ului; folosit de obicei in Aikido pentru a se referi la armonizarea energiei unei persoane cu cea a AITE.

KI NO NAGARE

KI, sau flux de energie; se refera la o aplicare mai avansata a tehnicilor, in miscare, in contrast cu miscarea de baza sau KIHON WAZA. O forma mai avansata de practica in care nage se misca simultan cu uke, si se ajunge la Awase prin interactiunea armonioasa dintre uke si nage. Ki-no-nagare este caracterizat printr-o miscare mai rapida, armonizarea completa cu un oponent si controlarea oponentului fara ezitare sau pauza in executia unei tehnici.

KI NO NAGARE WA SANDAN KARA

In Iwama Ryu se refera la faptul ca KI NO NAGARE se aplica doar dupa nivelul SANDAN level.

KI NO REMA

Faurirea KI-ului.

KIAI

Strigat de lupta, sau tipat, al carui scop este sa distraga adversarul. Aceasta expulzare puternica de aer din plamani prin intermediul unui strigat ajuta la incordarea tuturor muschilor corpului in contracararea unui atac.

KIBISHI

Strict. Iwama Ryu este cunoscut pentru abordarea stricta a predarii pentru a se asigura ca tehnicile de baza sunt studiate corect cu accent pe fiecare mic aspect al tehnicii.

KIHON

Se refera la executarea unei tehnici in forma cea mai elementara. In practica kihon, nage ii permite lui uke sa apuce, sa tina sau sa atace fara nici un raspuns initial din partea lui nage. In acest fel, tehnicile sunt exersate aproape cu incetinitorul, iar cooperarea dintre uke si nage se reflecta in metoda atenta si totusi eficienta de a controla oponentul cu minimum de forta fizica.

KIHON TO KINONAGARE NO KUBETSU WAKARANAI HITO II SENSEI NI NARANAI

KUDEN al lui O-Sensei insemnand 'Persoana care nu poate distinge sau nu poate intelege diferenta dintre KIHON si KINONAGARE nu poate deveni un bun profesor.

KIHON WAZA

Tehnici de baza.

KIME

Putere; concentrare; decisiv.

KIMOCHI

Sentiment (KI = enerie; MOCHI = substantiv 'a lua').

KIMOCHI DE

Cu sentiment.

KIMONO

Roba japoneza.

KIRI

Taiere.

KIRI KAESHI

'Taiere prin intoarcere'. Numele loviturii foarte rapide pe care uchi tachi o realizeaza in timpul primei miscari din al 3-lea KUMITACHI. O-Sensei a adaptat miscara din studiile sale de IAIDO.

KIRI OROSHI

'Ploaia care taie'.

KISSAKI

Varful sabiei (KATANA).

KISSHOMARU UESHIBA

Nascut pe 27 iunie 1921. Decedat in 4 ianuarie 1999. Fiul fondatorului si Nidai (al doilea) Aikido Doshu.

KITAI

Al patrulea si ultimul nivel de Aikido. Cunoscut si ca 'Aikido Spiritual'. Se considera ca doar O-Sensei a atins acest nivel de Aikido.

KOBUSHI

Pumn.

KOGA NINJA

Sau KOGA RYU – un stil de ninjitsu. O-Sensei observa si era interesat sa cunoasca KASUMI WAZA si OBAKE WAZA.

KOGEKI

Atac.

KOHAI

Persoana tanara / student. De asemenea SHOSHINSHA.

KOJIKI

'Marturii din Vechime', creata in 712 e.n.; mituri si legende povestite referitoare la originile Japoniei si actiunile intreprinse de KAMI in acest sens.

KOKORO

Spirit, inima. Dorinta interna, de neoprit de a face ceva.

KOKORO KARA

'Din inima'.

KOKORO NO SOKO KARA KANSHAI SHIMASU

'Din toata inima, cu toata dragostea si tot respectul'.

KOKYU

In esenta 'Respiratie' sau ‘Suflu’. Folosit adesea in Aikido cu sens similar celui al lui KI. A se intelege ca un aspect mai profund, mai cosmologic al respiratiei; 'puterea respiratiei'; se refera la executarea unei tehnici in care nu se foloseste forta fizica pentru a-l arunca pe uke, ci mai degraba puterea colectiva a Ki-ului si miscarea soldurilor, iar extensia acestei forte prin corp si inafara prin varful degetelor pentru a-l arunca pe uke. Punct important: exista KI in KOKYU, dar nu KOKYU in KI.

KOKYU HO

Mod sau metoda de respiratie. Termenul se refera in Aikido la un exercitiu din sezand (SUWARI WAZA) realizat la sfarsitul antrenamentului, in care unul din parteneri, ale carui incheieturi ale mainilor sunt tinute, incearca sa il dezechilibreze pe celalalt; are scopul de a dezvolta KOKYU si este o metoda de armonizare. Dezvoltata de asemenea cu MOROTE DORI.

KOKYU NAGE

Aruncarea prin suflu; un termen general care se refera la o serie de tehnici de armonizare fara similaritati mecanice comune, sau pentru tehnici neobisnuite sau nedefinite clar inca.

KOKYU NO AWASE

Armonizarea cu partenerul in sentiment si spirit.

KOKYU RYOKU

Puterea respiratiei.

KOSA DORI

Ca in KOSA DORI KOTE GAESHI, partenerul prinde interiorul incheieturii mainii cu mana dreapta in AI HANMI.

KOSHI

Solduri.

KOSHI ITA

'Placa din talie'; se refera la piesa rigida din spate la HAKAMA.

KOSHI NAGE

Aruncarea cu soldul.

KOSHI SABAKI

Miscarea circulara a soldurilor folosita in KUMITACHI si KUMIJO pentru a evita o taiere atunci cand se paseste inapoi pentru a evita / para o lovitura.

KOSHI WO HIKU UDE WO NOBATSU

'Deschideti soldurile si intindeti in mod natural bratele'. Concept important in dezvoltarea unei posturi Ken no Kamae puternice pentru practica Buki Waza.

KOSHUKAI

Clasa; curs scurt.

KOTAI

Primul nivel al Aikido. Include KIHON WAZA.

KOTE

Antebrat.

KOTE GAESHI

Aruncarea prin rotirea inafara a incheieturii mainii. In Aikido se aplica o presiune spre exterior pe spatele incheieturii mainii.

KOTE HINERI

KOTE GAESHI

KOTODAMA

Stiinta puterii intrinseci a cuvantului rostit (sufletul sau puterea limbii).

KU

Noua.

KUBI

Gat.

KUBI SHIME

Strangulare prin atac din spate.

KUDEN

Traditie orala; traditie; instruire orala. MORIHIRO SAITO folosea KUDEN pentru a se referi la anumite puncte pe care O-Sensei le sublinia in timpul cursurilor sale.

KUMI

A incrucisa KEN sau JO.

KUMI JO

Un set de zece miscari JO cu partener.

KUMI TACHI

Un set de cinci miscari KEN cu partener.

KURABU

Club.

KUROI

Negru.

KUZUSHI

Dezechilibrare.

KYO

Conceptul predarii.

KYOKAI

Asociatie; societate; organizatie.

KYU

'Grad' or 'rang'. Se refera la toate gradele sub primul grad de centura neagra (SHODAN). In TAKEMUSU AIKIDO in Africa de Sud exista sase grade KYU.

KYUDAN

Gradul noua de centura neagra.

KYUDO

Arta japoneza a tragerii cu arcul.

KYUKEY

Interval; 'Sa facem o pauza'.


Glosar de termeni REIKI :

In orice domeniu de activitate exista de obicei un vocabular care este folosit de catre oameni pentru a comunica mai eficient ideile, conceptele si pentru a usura intelegerea subiectelor puse in discutie. Din acest punct de vedere, Reiki nu difera cu absolut nimic. Termeni precum “acordaje”, “simboluri” sau “Usui Shiki Ryoho” ii pot pune in incurcatura pe cei ce fac primii pasi pe aceasta cale. Acest Glosar va va ajuta sa intelegeti mai repede diferitele concepte si practici Reiki.

A

Acordaje – acordajele sunt o tehnica comuna tuturor formelor de Reiki din Occident. Se foloseste un proces de “asezare” a simbolurilor Reiki si a energiei Reiki pe meridiane, in aura sau corpul energetic al celui supus acest proces. Anumite sisteme de acordaje pun accent pe plasarea energiei in chakre. Acordajele dau posibilitatea oamenilor sa foloseasca Reiki asupra propriei persoane si a celorlalti si usureaza legatura cu Sursa energiei Reiki.

Acordajul Distal (la distanta) – un acordaj care foloseste simbolul Hon Sha Ze Sho Nen pentru a realiza acordaje asupra unei persoane aflata la distanta.

Alianta Reiki – o organizatie formata in occident de catre cei 22 de Maestri ai d-nei Takata, dupa moartea acesteia. Organizatia a fost fondata de nepoata d-nei Takata, d-na Phyllis Furumoto. Alianta pretinde ca reprezinta Reiki-ul “Traditional”. D-na Furumoto a ajuns de la formarea acestei aliante pana la a se autodeclara ”Mare Maestru” in Reiki iar mai tarziu chiar detinatoarea “spirituala” a secretelor reiki-ului. Alianta sustine practica platii sumei de 10 000$ pentru cei ce doresc sa devina maestri Reiki.

B

Byosen – este un proces in timpul caruia mainile se deplaseaza pe deasupra corpului pacientului pentru a se stabili zonele care necesita tratament.

C

Chakre – centri energetici fundamentali care fac parte din corpul energetic. Au o origine Indo-Tibetana si au fost introdusi in Reiki prin sistemul Raku Kai. Nu au facut insa parte din metoda reiki predata de d-na Takata.

Cho Ku Rei – numele japonez al primului simbol Reiki. In cadrul stilurilor occidentale de Reiki (Usui Shiki Ryoho) este denumit “Simbolul Puterii” iar in Reiki-ul traditional japonez este denumit “Concentrare”. In traducere aproximativa numele acestui simbol poate insemna “Dumnezeu e aici” sau “asaza energia aici”.

Curatare – curatarea este un proces in cursul caruia corpul elimina toxinele iar corpurile energetice sunt realiniate ca urmare a unui tratament Reiki sau a unui acordaj. Unii practicanti considera ca acest proces dureaza 21 de zile sau ca poate fi atat de intens incat poate provoca o “ criza de vindecare”. Altii sunt de parere ca reactia la acordaje sau tratament este specifica fiecarui organism si ca poate dura atat cat este necesar pentru o anume persoana. Curatarea se preda in sistemul original dar rareori s-a considerat ca ar dura mai mult de o zi.

Criza de vindecare – concept care poate fi gasit in vindecarea pranica si in alte tipuri de vindecari pe care unii maestri l-au adaugat Reiki-ului. Conform acestui concept pacientul tratat cu Reiki sau cel care primeste un acordaj Reiki resimte o “eliberare” si intra intr-o “criza” emotionala si fizica.

D

Dai Ko Mio – (cunoscut si sub numele de Simbolul Maestrului Usui) este simbolul Maestrului folosit in toate sistemele Reiki. Este simbolul Sursei Supreme a Iubirii, Luminii, Armoniei si Vindecarii. Este uneori tradus ca “Marea Lumina”.

E

Etica Reiki – un set de indrumari vizand conduita personala si profesionala a practicantilor Reiki. De exemplu: nu se trimite Reiki fara a avea in prealabil permisiunea receptorului.

G

Gakkai – Usui Reiki Ryoho Gakkai a fost prima organizatie pe care Mikao Usui a fondat-o si care continua practica si predarea Reiki-ului si in prezent. Practicile Gakkai sunt cunoscute sub numele de Reiki Ryoho sau “Reiho”. Accentul este pus mai mult pe latura trezirii spirituale si a vindecarii. Acest sistem necesita mai mult timp de invatare decat cel occidental.

Ghizii Reiki – credinta ca exista “ghizi” sau spirite care lucreaza cu Reiki si impreuna cu practicantul de Reiki. Credinta in ei merge de la a-i considera entitati care ii ajuta pe practicanti pana la a considera, asa cum face Diane Stein, ca acesti ghizi realizeaza acordajele si usureaza vindecarea.

Gradele in Reiki- (vezi si Sho-den, Oku-den, Shinpi-den). In mod traditional, in occident, Reiki are 3 grade.

Gradul 1 include in de obicei Principiile Reiki, Pozitiile mainilor, istoria Reiki si primirea acordajelor. In scolile traditionale exista 4 acordaje la cest nivel.

Gradul 2 include 3 simboluri (al concentrarii, al armoniei si al conexiunii), tehnici de vindecare mentala, emotionala, la distanta si alte acordaje.

Gradul 3 (Maestru/Instructor) include Simbolul Maestrului Usui, intelesul lui si cum poate fi folosit, procesul de acordaj(teorie si practica).

Anumite scoli au adaugat un Grad 3a intre gradele 2 si 3 (Maestru/Instructor). Cateva dintre tehnicile care se invata la cest grad sunt: meditatia Reiki folosind simbolurile, folosirea simbolurilor pentru realizarea practica a scopurilor, Reiki si cristalele, realizarea unei retele Reiki de cristale, meditatia Reiki pentru a-ti intalni “ghidul Reiki”, acordajul Reiki de vindecare, simbolul Antahkarana si meditatia pentru folosirea acestuia, pozitia Hui Yin si Respiratia Violeta.

H

Hatsurei ho – este o meditatie si o tehnica de respiratie care erau folosite de Usui. Se foloseste inca in sistemul Reiki Ryoho. Este o tehnica care il ajuta pe cel care o practica sa se dezvolte din punct de vedere spiritual prin intarirea conexiunii cu sursa energiei Reiki. Include un ritual de autocuratare si doua tehnici meditative.

Hayashi (Chujiro) – a devenit Maestru Reiki in 1925 dupa ce l-a cunoscut pe Mikao Usui. A deschis o clinica Reiki si a realizat cateva modificari in sistemul lui Usui punand un accent deosebit pe simboluri si acordaje dar mai ales dezvoltand cele 12 pozitii standard folosite astazi. Aceste pozitii permit tratarea pacientului de catre mai multi terapeuti in acelasi timp. A fost profesorul lui Hawayo Takata.

Hon Sha Ze Sho Nen – numele in limba japoneza a celui de-al treilea simbol Reiki.

Hui Yin – o tehnica de miscare a energiei cunoscuta in QiGong sub numele de “Micul Circuit Ceresc”.

I

Intentia – este cheia utilizarii energiei Reiki in procesul de vindecare sau pentru acordaje.

J

Johrei – religie sau practica spirituala dezvoltata de catre Mokichi Okada, contemporan cu Mikao Usui. El a fondat Sei Kai Kyu Sey Kyo cunoscut mai ales sub numele Johrei. Ca si Reiki, Johrei foloseste Reiju pentru initiere. Mai tarziu s-a dezvoltat Johrei Reiki din Raku Kai Reiki, folosindu-se simbolul Luminii Albe(Johrei) ca parte a practicii si acordajelor.

K

Karuna Reiki® - un sistem fondat de William Rand si de Kathleen Milner care a dezvoltat la randu-i un sistem numit Tera Mai™ Reiki si Seichem. Se pretinde a fi mai “intens” decat cel dezvoltat de Usui.

Karuna Ki – este un sistem pus la punct de catre Vinny Amador in urma lucrului cu Tera Mai si Karuna. Foloseste simboluri din Karuna Reiki® si Tera Mai™ Reiki dar adauga noi meditatii, mudre si alte tehnici.

Ki Ko – este numele dat practicilor japoneze traditionale QiGong. Usui a folosit multe astfel de practici in dezvoltarea Reiki-ului.

L

Lista Reiki – o tehnica folosita pentru a trimite Reiki la distanta. Pacientii, obiectele inanimate sau situatiile care urmeaza sa primeasca Reiki sunt trecuti pe o lista.

M

Maestrul Reiki – numele dat celui ce preda Reiki in occident in traditia Usui Shiki Ryoho.

Maestru Reiki Practicant – termen recent aparut, folosit pentru a desrie persoanele care au absolvit Gradul 3a. Acestia au primit acordajul de Maestru Reiki dar nu si simbolurile sau instructiunile pentru acordajul altor persoane, specifice Gradului 3b.

Maestru Reiki Instructor – desemneaza persoanele care cunosc simbolurile pentru Maestru Reiki si stiu cum pot oferi acordaje si altor persoane.

Meditatia – o serie de metode de concentrare, respiratie si introspectie menite sa aduca practicantul intr-o stare de constienta si iluminare ridicate. In Usui Reiki Ryoho cea mai folosita este Hatsurei ho.

Mikao Usui – cel care a pus bazele reiki-ului. S-a nascut pe 15 august 1865 in districtul Yamagata aprtinand prefecturii Gifu, intr-un sat numit Yago. In copilarie a studiat Buddhism-ul la scoala si templul de pe Muntele Kurama. Se crede ca a studiat si o forma japoneza de QiGong numita Ki Ko si alte tehnici de vindecare orientale.

O

Oku-den – gradul 2 in Reiki Ryoho in Japonia. Consta in doua parti: Oku den Zenki si Oku den Kouki. Aceste nivele includ Hatsurei ho, tehnicile pentru maini numite Ushi te si Nade te, Sei Hei Ki Chiryou si Enkaku Chiryou (tratament distal) ca si purificarea sangelui.

P

Plata pentru …Energie!- concept New Age deseori utilizat pentru a justifica platirea unei taxe (de obicei foarte mari) pentru un curs sau tratament Reiki. Se pare ca a fost adaugat in sistemul occidental dupa moartea d-nei Takata. Conceptul se bazeaza pe ideea ca atunci cand cineva instruieste sau vindeca o alta persoana cu Reiki, profesorul sau terapeutul trebuie sa primeasca ceva pentru a pastra …echilibrul Universului.

Pozitiile Mainilor – pozitii specifice folosite in tratamentul Reiki. Terapeutul asaza mainile pe anumite pozitii pe corpul pacientului permitand astfel energiei sa usureze vindecarea. Se pare ca in sistemul original al dr. Usui existau doar 5 pozitii si ca folosea Byosen sau Reji pentru a detecta si alte zone care necesitau tratament. In Reiki-ul traditional japonez (Hayashi) exista 7 pozitii. In Reiki-ul provenind de pe linia Hayashi-Takata, exista 12 pozitii. Alte sisteme Reiki folosesc un numar variabil de pozitii.

Principiile Reiki – sunt 5 la numar, au fost scrise de Imparatul Meiji si sunt folosite de catre Usui Reiki Ryoho.

Purificarea Sangelui – o metoda de curatare a sangelui de toxine. Se crede ca ea stimuleaza meridianele afectate si corpul sa produca celule in sange.

R

Reiki netraditional – Reiki provenind de pe linia Hayashi – Takata (traditia Usui Shiki Ryoho) care a fost modificat intr-o anume maniera: acordaje distale, tehnici cu cristale, Ingeri, alte simboluri, acordaje diferite, etc.

Raku – un simbol in forma de fulger folosit la sfarsitul acordajelor pentru a separa energiile Maestrului de cele ale elevului. Este folosit de obicei in sistemul Usui/tibetan si in Raku Kai.

Raku Kai Reiki – un sistem pus la punct de Arthur Robertson. Acesta a fost elevul lui Iris Ishikuro (unul dintre cei 22 maestri ai d-nei Takata). Sistemul integreaza practica Hui Yin si Respiratia Dragonului de Foc (Respiratia Violeta adica), simbolurile tibetane (Raku, Dumo si Sarpele de Foc) si simbolul Luminii Albe (Johrei). Aceasta scoala a influentat sau a condus la aparitia scolilor Usui/tibetana, Vajra Reiki, Karuna Reiki® si Tera Mai™Reiki.

Reiho – prescurtarea de la Reiki Ryoho sau Reiki ho. Se refera la practicile si la sistemul folosit in Usui Reiki Ryoho Gakkai.

Reiji – capacitatea de a gasi sau detecta dezechilibrele din corp. Se dezvolta in mod natural pe masura practicii Reiki. Practica regulata dezvolta si capacitatea de a fi condus la cauza problemei pacientului.

Reiju – acordajul original folosit de Mikao Usui pentru a transmite energia Reiki. Reiju s-a dezvoltat apoi in acordajele folosite in Usui Shiki Ryoho.

Reiki – este un sistem de Iluminare si o arta a vindecarii cu ajutorul palmelor, pus la punct la inceputul anilor 1900 de catre Mikao Usui. Este o arta ce este transmisa de la Maestru la elev. Cuvantul Reiki este format din doua cuvinte japoneze:Rei si Ki, insemnand Energia Universala a Vietii. Termenul Reiki este folosit pentru a descrie atat energia cat si sistemul Usui de folosire a acesteia. Sistemul original al lui Usui se numeste Usui Reiki Ryoho. Exista multe variante de reiki practicate la ora actuala:Usui Shiki Ryoho, “Reiki-ul Traditional” Takata – Furumoto practicat in America, Reiki Traditional Japonez dezvoltat de elevii lui Hayashi in Japonia si practicat in Canada, diferite stiluri netraditionale practicate de maestri reiki independenti, Reiki-ul Usui tibetan, Reiki-ul tibetan Usui, Raku Kai Reiki, Tera Mai™ Reiki, Reiki-ul Ingeresc si multe altele.

Reiki Traditional – acest termen se refera de obicei la practicile Aliantei Reiki si la cei care urmeaza indeaproape linia d-nei Takata.

Reiki Traditional Japonez – scoala dezvoltata de catre Dave King in Canada.

Reiki Tibetan – o scoala de Reiki ce considera ca a fondat practicile originale din Tibet. Ea contine un numar aditional de nivele si o mixtura de simboluri sanscrite si japoneze. Reiki-ul Tibetan este folosit ca termen generic pentru a descrie Reiki-ul Usui tibetan si pe cel tibetan Usui.

Reiki Usui/tibetan – scoala de Reiki construita pe baza lucrarii lui Arthur Robertson “Raku Kai Reiki”. Are patru grade: 1, 2, 3a si 3b. Sistemul a adaugat o serie de tehnici cum ar fi utilizarea cristalelor, ghizii spirituali, acordajele de vindecare ca si diferite simboluri tibetane. Acest sistem a fost facut cunoscut de catre William Rand si Diane Stein.

Respiratia Violeta (sau Respiratia Dragonului de Foc) – o tehnica speciala de respiratie folosita pentru plasarea simbolului Reiki in chakra coroanei elevului in timpul acordajului. Se foloseste si in Raku Kai pentru dezvoltarea Micului Circuit Ceresc.

Reteua de Cristale Reiki – o tehnica cu ajutorul careia se incarca cristalele cu Reiki, cristale care sunt dispuse apoi sub forma unei figuri geometrice. Scopul este acela de a creea o retea de protectie sau de a o folosi pentru emiterea continua de energie vindecatoare. Se preda de obicei in scolile Usui tibetane ca parte a Gradului 3A. Este o tehnica suplimentara in cadrul scolilor occidentale de Reiki.

S

Scanarea – (vezi si Byosen) un proces in timpul caruia mainile maestrului se misca pe deasupra corpului pacientului pentru a descoperi zonele slabite si care necesita tratament. In practicile japoneze Reiki ho acest lucru se numeste Byosen Reikian ho.

Seichim Reiki – a fost descoperit de catre Patrick Ziegler in 1980 dupa o experienta spirituala in interiorul Marii Piramide din Egipt si dupa primirea acordajelor de la un maestru Sufi. Reiki-ul Seichim (denumit si Reiki-ul Renegat) a fost dezvoltat de catre T’Om Seaman, Ken Lowry si Phoenix Summerfield.

Sei Hei Ki – (vezi si Simbolul Mental/Emotional) este al doilea simboll Reiki.

Shinpi den – gradul 4 in Usui Reiki Ryoho. Consta in Kouketsu ho, metoda expiratiei (vindecarea cu ajutorul respiratiei), terapia Reiki de grup, vindecarea prin trimiterea unui gand sau dorinte, Cercul Reiki, Reiju.

Sho den – primul grad in Reiki Ryoho consta in Cele 5 Principii, poezia Waka a Imparatului Meiji, pozitiile mainilor si fragmente din Manualul de Tratament Reiki si Intrebari si Raspunsuri a lui Usui.

Simbolul Distal – (vezi Hon Sha Ze Sho Nen) Este cel de-al treilea simbol Reiki. Este o combinatie de Kanji(simboluri japoneze) care poate insemna “nu exista trecut, prezent si viitor”, facandu-se astfel referire la vesnicia puritatii originale a sursei de unde izvoraste totul. O traducere aproximativa:“A actiona in scopul realizarii unei existente absolute”.

Simbolul Maestrului – (vezi si Dai Ko Mio) Este simbolul Sursei Supreme a Iubirii, Luminii, Armoniei si Vindecarii.

Simbolul Mental/Emotional – (vezi si Sei Hei Ki) este cel de-al doilea simbol Reiki. Se crede ca ajuta vindecarea la nivelele mental si emotional. In reiki-ul traditional japonez este numit simbolul “Armoniei”.

Simbolul Puterii – (vezi si Cho Ku Rei) primul simbol reiki.

Simbolul Tibetan al Meastrului – Dumo este un simbol tibetan ce face parte din sitemul Usui tibetan al lui William Rand fiind folosit si de diferiti Maestri Independenti cum ar fi Diane Stein. El mai este cunoscut si sub numele de “Dai Ko Mio”. Se crede ca acest simbol unifica mintea si trupul si ca extrage energia negativa si boala sin trup si minte.

T

Takata (Hawayo) – eleva lui Chujiro Hayashi si primul Maestru Reiki caruia i s-a permis sa predea in occident. Este persoana responsabila de raspandirea Reiki-ului in occident. Majoritatea sistemelor occidentale provin sistemul din promovat de ea.

Tehnica Radianta™ - o scoala Reiki dezvoltata de catre Barbara Weber Ray, unul dintre cei 22 maestri ai d-nei Takata. Barbara pretinde ca detine informatii pe care Takata nu le-a incredintat si celorlalti maestri. Aceasta scoala este cunoscuta si sub denumirea de Real Reiki™. La inceput a avut doar 3 nivele. In prezent are 7.

Tera Mai™ Reiki – scoala dezvoltata de Kathleen Milner. Aceasta scoala isi are originile in Raku Kai Reiki si contine un numar de simboluri si proceduri pe care Kathleen crede ca le-a primit de la o entitate “superioara”.

Tratamentul Reiki – primirea energiei Reiki de la un practicant cu intentia si in scopul vindecarii. De obicei practicantul asaza palmele pe diferite pozitii de pe corpul celui tratat pentru aproximativ 35-60 de minute.

U

Usui Shiji Ryoho – se refera la Reiki-ul care porneste de la Hayashi. Acesta poate include Reiki-ul promovat pe linia Hayashi - Takata. Este cel mai intalnit sistem in occident.

Usui Reiki Hikkei – acesta este Manualul de Reiki pe care Usui l-a dat elevilor sai. Contine 4 parti. Prima parte este intitulata “Invataturile Usui Reiki Ryoho”. Parte a doua – “Explicatii pentru Instruirea Publicului”. Partea a treia este Ryoho Shishon sau “Ghidul Metodelor de Vindecare”. Partea a patra se numeste Renno Gyosei sau “Poeziile Imparatului Meiji”.

Usui Reiki Ryoho – se refera la practica Reiki asa cum a predat-o Usui si cum se mai practica si astazi in Japonia. Acest sistem foloseste meditatii si alte practici pentru ca practicantul sa evolueze din punct de vedere spiritual si sa se vindece.

V

Vindecarea la Distanta - Trimiterea de Energie Universala la distanta. Se foloseste simbolul Hon Sha Ze Sho Nen si o varietate de tehnici precum utilizarea fotografiei, intocmirea de “liste de vindecare” sau “tehnica ursuletului de plus” folosit drept inlocuitor al persoanei vizate.