REFLEXOTERAPIE HOLISTICA

Reflexologiapresopuncturatehnicile reiki cat si alte proceduri reprezinta “instrumente” de echilibrare fizica si energetica si de initiere a procesului de autovindecare la pacient.
Eficienta acestor tehnici este cu atat mai mare cu cat se aplica pe un organism protejat de influente negative ale factorilor perturbatori externi si interni.

Reflexoterapia holistica favorizeaza inceperea unui proces de echilibrare energetica care dezvolta prin incredere si perceptie spirituala precum si eliminarea toxinelor, conditiile in care sa apara autovindecarea.

Starea de liniste, pace si nonconflict intern se obtine tot la nivel biostructural, pornind de la dimensiunea noesica spirituala.
Pacientul este tratat atat prin reflexoterapie dar este echilibrat si energetic prin presopunctura si reiki si pe parcursul tratamentului i se va spune si ce anume este indicat sa modifice in comportamentul sau fata de sine insusi dar si in relatiile interpersonale pentru a putea intra in starea de autovindecare, respectiv ca prin vointa proprie, atitudine mentala pozitiva si comportament relational adaptat, sa poata sa mentina starea de bine si de homeostazie (proprietate a organismelor vii de a-și menține constantele fiziologice în condiții diferite de mediu).

Tratamentul se desfasoara pe durata a (12 – 20) sedinte consecutive, din 2 in 2 zile. Durata unei sedinte este de (20 – 40) min. in functie de complexitatea cazului si incarcatura cu toxine.

Sedintele terapeutice sunt strict individualizate, atat ca numar cat si ca durata, avand caracter elaborat si raportate la afectiunea pentru care urmeaza sa se faca terapie.
Reflexodiagnosticul implica si o evaluare a parametrilor fizici, comportamentali si spirituali care asigura un echilibru unitar intre toate aceste structuri energetice.

Starea reala a sanatatii pacientului urmeaza sa fie readusa in parametri normali pentru structurile energetice afectate si apoi in timp sa se produca si modificarea structurilor fizice afectate. Eliminarea toxinelor acumulate in organism reprezinta baza functionarii normale a organelor corpului si in acelasi timp premisa procesului de vindecare.

Atitudinea si comportamentul ulterior al pacientului prin corectarea si eliminarea factorilor cauzatori ai afectiunilor, pot ajuta la autovindecarea pacientului si mentinerea unui proces de homeostazie.

Pe parcursul terapiei pacientul primeste:
- sfaturi fitoterapeutice privind ceaiurile, extractele naturale, siropurile ce sunt indicate a fi consumate ca suplimente alimentare, aceasta in completarea tratamentului alopat pe care il urmeaza;
- sfaturi privind comportamentul legat de caracteristicile tipologice ale elementului preponderent caruia ii apartine solicitantul din punct de vedere zodiacal;
- sfaturi privind comportamentul legat de caracterisiticile meridianelor energetice care sunt influentate de elementul preponderent.

Masajul reflexogen este efectuat de Laurentiu Vasilache, absolvent al cursurilor Asociatiei Nationale de Terapii Complementare din Romania.

Laurentiu Vasilache: " Am urmat specializarile de reflexoterapie si presopunctura si pot afirma ca efectele benefice ale acestor tehnici sunt exceptionale in sensul reabilitarii fizice si mentale atat a copiilor dar si ale adultilor care uneori vin la dojo crezand ca vor practica niste procedee dure care sa ii protejeze de semenii lor indiferent de consecinte."

REFLEXOTERAPIA HOLISTICA
In acceptiunea medicinii holistice, boala la om se instaleaza pe nivelul spiritual (noesic) al biostructurii sale.

Academicianul român Eugen Macovschi este parintele “Conceptiei biostructurale si teoriilor moleculare ale materiei vii” prin care incearca sa elucideze misterul materiei vii cat si destinul materiei in genere. Materia in univers este in dezvoltare continua, care merge de la materia fizica (neinsufletita), la materia biosica (materia vie, obisnuita,), la materia noesica (materia vie, superior organizata, deosebita calitativ de materia vie), viul superior deosebit calitativ de materia biosica prin natura, structura, grad de dezvoltare.
Teoria biostructurala a deschis perspective noi in domenii stiintifice cum sunt cele legate de teoria campurilor biosice si noesice. Elaborand ipoteza noesicstructurii (psihostructura), E.Macovschi stabileste ca in anumite componente ale materiei biosice – scoarta cerebrala – genereaza un tip de structura (noesistructura) care conditioneaza gandirea abstracta. Astfel se face o diferenta intre “materia noesica” a scoartei si cea  “biosica”, prima deosebindu-se calitativ cea de a doua dar coexistand cu ea intr-o interdependenta.

O contributie importanta in medicina holistica o are si dr. Richard Gerber prin exemplele biofizice si biochimice prezentate in cartea “MEDICINA VIBRATIONALA” prin care revolutioneaza perceptele medicinei vibrationale, respectiv a medicinei viitorului.

Explicatia stiintifica a vibratiei materiei sta in teza lui Max Planck, conform careia tot ce este manifestat este vibratie.
Oamenii sunt alcatuiti din minte, corp si spirit care se afla intr-un continuu echilibru dinamic cu dimensiunile energetice superioare. Noi suntem fiinte multidimensionale de energie si lumina ale caror corp fizic nu este decat una dintre dimensiunile unui sistem dinamic complex. 

Energiile superioare trec in forma fizica printr-un mecanism subtil complex, din sistemul de chakre – nadis-uri si interfata fizico-eterica care include sistemul de meridiane energetice. 
In conceptia medicinii holistice boala la om apare ca urmare a faptelor sale care contravin armoniei biostructurale si determina vibratii de frecventa scazuta ce se acumuleazala nivelul dimensiunii noesice producand mai departe prin “efectul cascada” modificarea calitativa a vibratiilor proprii pe nivelurile biosic si fizic. Astfel sunt influentate in mod negativ psihostructura si implicit procesele psihice (reprezentarea, gandirea, limbajul, memoria, vointa, motivatia, afectivitatea atentia, imaginatia) generand tulburari de comportament specifice fiecarui proces afectat. Se altereaza starea generala a organismului prin instalarea unui camp vibrational de frecventa scazuta, perceput atat in interiorul propriului organism dar si in exterior prin interferenta de campuri bioenergetice de frecventa scazuta intre subiecti.
pagina Reflexologia
NOŢIUNI GENERALE DE REFLEXOLOGIE 
Definirea reflexologiei 
Reflexologia este arta stiintifica de diagnosticare si vindecare prin apasarea si stimularea anumitor zone reflexogene, de la nivelul picioarelor – zona dorsala, a mainilor sau a urechilor, care corespund tuturor organelor şi părţilor corpului uman.
Ca ramură a medicinii orientale reflexologia este ştiinţa zonelor reflexogene, ale organismului situate pe suprafaţa corpului în general la distanţă faţă de organele pe care le reprezintă.
Organele sunt componente inseparabile în ansamblul organismului uman, având legătură vasculară şi energetică directă cu zonele corespunzătoare reflexogene.
Reflexul este activitatea fundamentală a sistemului nervos cu ajutorul căruia se reglează relaţiile dintre organe şi relaţiile dintre organism şi mediul înconjurător.

Reflexologia prin tehnicile reflexoterapeutice faciliteaza procesul de hranire a celulor corpului si acelea de eliminare a reziduurilor. De asemenea este imbunatatita reactia sistemului imunitar prin ameliorarea fluxului sangvin, oxigenarii celulelor si circulatiei limfatice, atenuand totodata durerea prin secretia si intrarea in circulatie a endorfinelor.

Scurt istoric
Nu se cunoaşte cu exactitate originea reflexoterapiei, dar se ştie că ea provine din orientul antic. Cu mai mult de 4000 de ani în urmă aşa cum arată fresca din mormântul medicului din Saqara, Egipt, erau deja cunoscute beneficiile terapeutice ale masării unor puncte specifice de pe extremităţile corpului. Se ştie că şi chinezii foloseau reflexoterapia în paralel cu acupunctura, izvoarele amintindu-l pe doctorul Wang Wei în secolul IV î.C. caredupă ce aplica acele pe diferite puncte ale corpului pe meridiane energetice, presa puternic întălpile pacienţilor cu policele.

Reflexoterapia şi occidentul

Cercetătorul de frunte care a şi popularizat această terapie în occident, la sfârşitulsecolului XIX-lea a fost medicul orelist William Fitzgerald. La întoarcerea lui din Europa în Statele Unite, începe să promoveze reflexologia, ajutat de doctorul Riley şi de fizioterapeuta Eunice Ingham, aceasta din urmă introducând-o în secţia de fizioterapie a spitalului în care lucra.

Doctorul Fitzgerald a fost cel care a redescoperit reflexologia cu teoria sa “zonala” care postula existent a 10 zone energetice care impart corpul omenesc pe vertical, din cap pana la talpi. Aplicand presiune pe anumite parti ale mainilor, dr.Fitzgerald a descoperit ca putea alina durerile din alte parti ale corpului, situate in alte zone.

Eunice Ingham, este cea care a promovat metoda şi a desăvârşit-o, deschizându-şi un cabinet de reflexoterapie, iar mai târziu (în 1930), a scris prima carte de specialitate şi a înfiinţat prima şcoală în domeniu – Institutul International de Reflexoterapie.

Reflexoterapia în România este promovată pe scară largă la sfârşitul anilor ‘90, dar ea a fost practicată şi înainte, într-un mod limitat.

Diferenţa dintre reflexologie, reflexoterapie şi reflexodiagnostic
Reflexologia a fost definită mai sus şi ea se împarte în reflexodiagnostic şi în reflexoterapie.

a) Reflexodiagnosticul - constă în reperarea punctelor sensibile, dureroase şi încărcate, din zonele reflexe, putându-se descoperi astfel o suferinţă morfo-funcţională a organului reflexogen, palpând zona reflexogenă, foarte bogată în terminaţii nervoase şi vasculare, în profunzime.

b) Reflexoterapia - este componenta reflexologiei care se ocupă cu tratamentul prin masaj al punctelor reflexogene, diagnosticate ca fiind sensibile. În timpul masajului aceste puncte reflexe trebuie controlate în permanenţă pentru a nu se traumatiza zonele învecinate şi a putea face o evaluare corectă a deblocării cristalelor. Dacă nu se acordă atenţie acestor depozite, din starea lor incipientă se vor descoperi ulterior tulburări la distanţă, în zonele şi organele corespondente.

Un diagnostic corect

Se recomandă efectuarea reflexodiagnosticului, la nivelul picioarelor şi nu al mâinilor,deoarece acolo se vor acumula cele mai multe toxine, datorită perioadei mari pe care oamenii o petrec în picioare sau şezând, acestea au tendinţa de a coborî spre zonele inferioare ale corpului.Diagnosticarea cu ajutorul punctelor reflexogene de la mâini este greoaie şi mai puţin precisă, deoarece activitatea zilnică la care acestea sunt supuse duce la scăderea sensibilităţii pe care o urmărim.
Pentru a face o diagnosticare corectă nu este suficient să cunoaştem amplasarea punctelor reflexe, ci este necesar să se facă o examinare corectă, deoarece unele puncte pot fi sensibile datorită unor afecţiuni locale. Starea de sănătate a pacientului o evaluăm în funcţie de cantitatea depozitelor existente şi de toleranţa la durere pe care acesta o are, putând stabili astfel dacă ne aflăm în faţa:
- unui organ bolnav
– acumulări multe şi durere mare;
- ori care a trecut prin suferinţe
– doar depozite, durere de loc sau foarte scăzută.
- a unui organ predispus la îmbolnăvire– prezenţa depozitelor, însoţite de dureri surde;
- unui deficit energetic al organului respectiv– nu există depozite doar sensibilitate, sau uneori o durere acută.
Unele persoane pot acuza dureri peste tot în aria plantară şi palmară, aceasta fiind o hipersensibilitate, sau o oboseală accentuată, şi atunci se recomandă fricţionarea extremităţilor pe toată suprafaţa, până devin calde, după care se începe diagnosticarea, cu apăsări uşoare.Dacă pacienţii nu reacţionează la palpare, punctele vor trebui presate cu mai multă forţă.

Modul cum acţionează reflexoterapia
Masarea zonelor reflexe afectate, pe parcursul mai multor şedinţe, îmbunătăţeşte substanţial circulaţia sangvină ajutând la transportarea acestor depozite de toxine, spre organele de eliminare, precum şi la transportul de material nutritiv, plastic, hormoni şi anticorpi spre organe şi ţesuturi.

O altă modalitate prin care reflexoterapia acţionează asupra organismului este stimularea punctelor reflexe corespunzătoare sistemului nervos şi a celui endocrin, care activate fiind, vor contribui la buna funcţionare a întregului organism.

Terapeutul pentru a contribui cat mai eficient la triada de actiune – Spirit Divin, Bolnav, Terapeut, trebuie la randul sau sa se incadreze intr-o stare de sanatate holistica buna, adica sa vibrationeze la o frecventa cat mai inalta pe toate cele trei dimensiuni biostructurale – fizic, biosic (sufletesc) si noesic (spiritual).

Zonele reflexe 
Se cunoaşte faptul că acestea sunt dispuse în general la extremităţile corpului, mâini si picioare, dar o adevărată hartă a corpului omenesc este reprezentată şi la nivelul urechilor şi al limbii, precum şi în alte zone ale corpului: coloană vertebrală, faţă, cap, etc. Se pot spune atâtea lucruri despre o persoană prin simpla examinare a acestor zone.

Cel mai des se lucrează la nivelul picioarelor, deoarece aici se simt cel mai bine acele acumulări importante într-o diagnosticare corectă, dar şi pentru că s-a ajuns la concluzia că la acest nivel tratamentul are o mai mare eficienţă. Picioarele sunt considerate ca fiind rădăcinile corpului omenesc şi deoarece legile naturii sunt universale şi nimic nu le poate sta împotrivă,ca şi plantele, buna funcţionare a omului trebuie coordonată de la rădăcina sa.

Şedinţele de reflexoterapie se pot combina şi cu masarea celorlalte zone, a mâinilor, unde localizarea punctelor este aproximativ egală cu cea de la picioare, (dar depozitele se simt mult mai puţin datorită activităţii manuale zilnice) şi cu un masaj uşor al urechilor (acţiunea directă asupra fiecărui punct din această zonă fiind mai dificilă, deoarece acestea sun foarte mici, dar ne putem folosi de un instrument subţire şi rotunjit în capăt, care să semene cu o mină de pix).

Principiile reflexoterapiei 

Corectarea celor trei factorii negativi implicaţi în procesul de boală : congestia (responsabilă de apariţia tumorilor), inflamaţia şi tensiunea (responsabile de diminuarea eficienţei sistemului imunitar). Îmbunătăţirea circulaţiei în organism şi eliminarea reziduurilor astfel încât toxinele să nu se mai acumuleze în
concentraţii dăunătoare, în ficat, rinichi sau intestin.

Scăderea senzaţiei de durere, prin stimularea eliberării de endorfine (analgezice naturale), de către hipofiză.
Reflexoterapia are acţiunea cea mai eficientă atunci când este folosită pentru tratarea întregului organism şi nu numai pentru anumite afecţiuni. În acest mod ea îmbunătăţeşte toate funcţiile organismului ce stimulează procesul natural de vindecare făcând-ul mai rapid şi mai eficient.
Este o metodă de întreţinere preventivă a bunăstării corpului.

Avantajele reflexoterapiei
• Cel mai mare avantaj este că acest gen de tratament poate fi efectuat tuturor indiferent de vârstă, sex, stare de sănătate, atât în scop curativ cât şi ca o bună profilaxie.
• Reflexodiagnosticul este extrem de important deoarece ne ajută să facem o verificare a stării de sănătate a unui individ, într-un timp foarte scurt.

• Reflexoterapia acţionează întotdeauna în sensul normalizării, neexistând nici un pericol de agravare a unei stării de sănătate.
• Nu tratează simptomatologia bolilor, ci cauzele lor.

• Un mare avantaj îl reprezintă lipsa completă de toxicitate.
• Normalizarea circulaţiei sangvine în organul sau zona afectată este extrem de importantă deoarece sângele transportă substanţe de asimilaţie, dezasimilaţie şi apărare, o bună circulaţie sangvină ducând la accelerarea vindecării şi reconstituirii ţesuturilor şi organelor lezate.

• Tratarea cu ajutorul reflexoterapiei nu implică o dotare specială şi poate fi efectuată chiar şi de persoana în cauză.

Reacţii posibile 
Efectul cel mai des întâlnit este o relaxare totală, pacienţii descriind o senzaţie de descărcare, uşurare, în special la nivelul picioarelor. Uneori în timpul tratamentului pacienţii acuză stări de frig, somn, datorită relaxării, sau o transpiraţie excesivă, cauzată de emoţii.

După tratament pacienţii reacţionează felurit, unii neobservând nici o modificare imediată, fiind nevoie de mai multe şedinţe, pentru a începe procesul de purificare. Iar la alţii, aceasta se instalează chiar după prima şedinţă.

Pe măsură ce ies din corp reziduurile ar putea cauza variate reacţii cum ar fi:
- somnolenţă, insomnie, migrene, transpiraţii, agitaţie, iritabilitate,
- un gust rău în gură, prurit, ameţeală, greaţă,
- micţiuni şi scaune mai frecvente,chiar diaree.

În cazul acestor reacţii se recomandă o pauză de una două zile, în efectuarea tratamentului, şi consum de lichide multe, astfel încât organismul să poată elimina toxinele.

De multe ori acest gen de reacţii pot apărea încă din timpul şedinţei, nu este un lucru de speriat, ci doar o dovadă că pacientul reacţionează la tratament. Alte reacţii posibile:
• creşterea în volum a varicelor deja existente;
• inflamaţii articulare, datorate stazelor limfatice;

CONTRAINDICATII REFLEXOTERAPIE 
Nu se face masaj in nici un caz in: 
- psihopatii
- tumori maligne generalizate
- osteoporoza (oase de sticla)
- fragilitate vasculara
- boli neuropsihice (meningoencefalita)
- accidente vasculare cerebrale in faza acuta. Dupa faza acuta masajul este indicat.
- boli acute ale aparatului respirator: pleurezii, pneumonii, tuberculoza
- boli cardiovasculare: infarctul acut, tulburari severe de ritm cardiac, hipertensiune stadiul 2 si 3, endocardite
- boli de sange: leucemie acuta, hemofilia
- boli ale aparatului digestiv: hemoragii digestive, perforatii, pancreatite, colecistite acute, hepatita virala
- boli ale aparatului urogenital: glomerulonefita acuta, anexite, hematurie (prezenta sangelui in urina)
- infectii generalizate: septicemie.

Nu se face masaj temporar in: 
- boli de piele: eczeme, micoze, psoriazis
- boli ale structurilor anatomice subtegumentare: rupturi sau hematoame musculare, artrite, osteite, varice voluminoase si inflamate.
In toate aceste situatii se poate aplica masaj pe regiunile sanatoase. Abordarea zonelor afectate se poate realiza dupa depasirea perioadei acute a bolii cand masajul devine indicatie majora. Petele pigmentare pot fi constitutionale sau dobandite. Sunt legate de subiectii carora contactul cu mana maseurului le declanseaza o incomoditate reflexa, fie hipersensibilitate (gadilat).
In functie de intensitatea acestor reactii se renunta la masaj sau se adapteaza masajul.

SCHEMA GENERALA. ORDINEA IN CARE SE VOR TRATA PUNCTELE REFLEXE 
• Organele de filtrare si eliminare a substantelor toxice: 1=suprarenalele; 2=rinichii; 3=ureterele; 4=vezica urinara; 5=glandele sexuale; 6=splina; 7=glandele limfatice deasupra diafragmei; 8=glandele limfatice abdominale; 9=ductul limfatic toracic; 10=amigdalele; 11=regiunea pelviana.
• Organele ce contribuie la circulatia si regenerarea sangelui: 12=inima; 13=plamani, bronhii; Daca punctele reflexe respective sunt sensibile atunci se maseaza:14=ficatul; 15=colecistul (fierea).
• Organele care livreaza energie pentru refacere: tubul digestiv si anexele: 16=stomac; 17= duoden; 18=pancreas; 19=plexul solar; 20=intestinul subtire; 21=valva ilio-cecala; 22=colonul ascendent; 23=colonul transversal; 24=colonul descendent; 25=rectul.
• Glandele care coordoneaza metabolismul: 26=plamani si bronhii: 27=tiroide; 28=paratiroide; 29=glandele sexuale, si centrul motor cerebrar: 30=cap (creerul); 31=trunchiul cerebel (creerul mic); 32=tamplele.
• Organul bolnav.
• Celelalte organe ale caror reflexe s-au gasit sensibile sau chiar dureroase cu ocazia masajului.
pagina presopunctura


PRESOPUNCTURA


PRESOPUNCTURA SI MICROMASAJUL SUNT LA INDEMANA ORICARUI OM CARE ISI DORESTE UN CORP SANATOS.
Inceputurile medicinei "pozitive" chineze se plaseaza acum 8 milenii. Medicii chinezi considera obiectele si fenomenele in inter-relatii nesfarsit de bogate si subtile, considera intreaga fire ca un tot organic.

Componentele principale ale lumii sunt aceleasi la fiecare nivel al existentei concrete, iar macrocosmosul se reflecta fidel in microcosmos.

Astfel a fost structurata o doctrina a celor 5 elemente: lemnul, focul, apa, pamantul, metalul, care sunt privite ca entitati dinamice, capabile sa se transforme intr-o anume ordine, unele in altele.

Acesteia i s-a alaturat doctrina despre principiile antagoniste YIN si YANG. Intelesul originar al primului pare a fi fost "cel luminat", iar al celuilalt "cel umbrit".

Cele doua principii antagonice se manifesta in corelatii permanent schimbate, dominand cand unul cand altul, alternarea lor determinand ritmurile cosmice, biologice si istorice. In practica vindecatoare chineza se utilizeaza pe scara larga masajul.

O varietate foarte apreciata este cea constand in aplicarea ritmica a presiunii pe anumite "puncte vitale".

Atat presopunctura cat si acupunctura se practica in puncte bine precizate, conform indicatiei terapeutice de-a lungul a 14 asa numite "vase" sau "meridiane", unde se presupune ca circula "influxul vital" care trebuie activat sau franat.
"Vasele" amintite nu corespund sistemului vascular sau nervos din anatomia clasica.

"Omul trebuie să caute să prevină bolile, ca să nu trebuiască să le vindece. Cel care asteaptă să fie bolnav pentru a se ingriji, seamănă cu cel care incepe să sape fantana, atunci cand este chinuit de sete."

Organismul uman trebuie privit ca o entitate morfo-functională energetică si informatională generală, ceea ce numim in mod curent VIATA si care se desfăsoară in stransă dependentă de mediul inconjurător. Diferitele componente ale organismului, nu sunt altceva decat sisteme moleculare si supramoleculare, care se integrează perfect si alcătuiesc sisteme si aparate ce functionează cu o inaltă specificitate biochimică si biologică. Efectuarea oricărui act fiziologic necesită o cheltuială de energie. In structurile biologice, această cheltuială de energie incepe cu celula, ea fiind sediul de fabricare, de utilizare si transformare a energiei după necesităti.

Fiecare celulă constituie o veritabilă "uzină", ale cărei functiuni se insumează alături de functiile celorlalte, toate avand drept scop mentinerea, perfectionarea acestei unităti anti-entropice, ce reprezintă organismul viu in permanentă luptă cu mediul inconjurător. Echilibrul interior cat si cel exterior cu mediul ambiant, se realizează prin intermediul unor factori de reglare si control, atat la nivelul macroorganismului, ca unitate morfofunctională, dar si energetic-informatională, cat si la nivelul celular si subcelular.

La nivel de macroorganism, factorii de reglare si control sunt sistemele reglatoare binecunoscute de medicina clasică: sistemul nervos (cu componentele sale- central si periferic), sistemul hormonal, la care se adaugă sistemul energetic, cunoscut de medicina tradiţională chineză si care se constituie din meridiane si punctele acestora. Functia energetică a organismului este furnizată de suma tuturor energiilor din celulă si anume de suma energiilor furnizate de mitocondrii. Ele constituie "uzina metabolică" a oricărei celule. Prostaglandinele pot fi considerate receptorii membranelor celulare, rolul lor fiind esential in mecanismul de reglare si control al energiei. Ele sunt in acelasi timp, purtătoarele de informatii celulare si dirijează comenzile: cat, unde, in ce conditii trebuie cheltuită energia. Energia necesară oricărui organism animal, inclusiv celulei, este MITOCONDRIA. Ea este centrul respirator si energetic celular al cărui ritm biologic regează, in ultimă instantă, ritmul vietii.
Notiunea de energie (T'chi), inclusă in ideea de unitate, bază a filozofiei si a medicinei chineze, energie care guvernează universul macrocosmos si refluxul său, omul - microcosmos si care se manifestă sub două forme alternative si complementare: energia YANG, cea pozitivă si energia YIN, cea negativă, a cărei sursă ar fi, probabil, polarizarea originală si permanentă a principiului TA HI (marea acuitate primitivă, care nu este neantul, dar inglobează fiinta si nefiinta, materia si spiritul), principiu care va da nastere lumii si a cărei actiune se situează in sanul unei mari legi fundamentale, regula celor cinci elemente (lege pe care o putem considera astăzi ca o conceptie premonitorie a importantei ecologiei si prima tentativă a aplicatiilor sale practice).
De altfel, YANG-ul atrage YIN-ul si invers, iar această complementaritate binară se regăseste peste tot. Ea este vizibilă in toate stiintele: in electricitate (poli pozitivi si negativi ai curentului), in biologie (helioterapia pozitivă si negativă a vegetalelor), in chimie (baze si acizi).
In Univers, YIN-ul si YANG-ul se aplică anotimpurilor, ciclurilor noptilor si zilelor: la miezul noptii se naste YANG-ul, cand YIN-ul este in faza de maxim, si creste pană la amiază cand atinge maximum. Atunci se naste YIN-ul. Referitor la anotimpuri, YANG-ul creste pană vara, cand atinge maximum, atunci se naste YIN-ul, care creste pană la maximul său, iarna.

A. Viscerele corpului sunt clasate de chinezi in două categorii:
· Unele cu functii de atelier (fou) sau "măruntaie", cum ar fi: intestinele (gros si subţire), vezica biliară si cea urinară. Ele guvernează absorbtia si triajul alimentelor ca si eliminarea deseurilor. Functia lor este de a produce energie. Ele sunt numite si YANG.

· Altele cu functie de tezaur (tsang) sau "organe", cum ar fi: plămanii, ficatul, inima, splina, rinichii, au drept functie epurarea si redistributia si se presupune că păstrează si concentrează energia. Ele sunt numite YIN.

B. In afară de acestea, se mai adaugă la această impărtire YANG si YIN:
· Sistemul triplu incălzitor care se adaugă grupului atelier – Trei Focare
· Sistemul stăpan al inimii, sexualitatea, care se adaugă grupului tezaur – Vase Sex
C. Filozofia chineză grupează două cate două aceste elemente diferite, realizand formatii functionale YIN-YANG de organe si măruntaie "cuplate".
1. Inima cu intestinul subtire.
2. Plămanul cu intestinul gros.
3. Ficatul cu vezica biliară.
4. Splina cu stomacul.
5. Rinichii cu vezica urinară.
Patologia răspunde la această bipolaritate, căci boala este dezechilibrul in acest ritm binar, la fel ca si diagnosticul si terapeutica, care incearcă să pună in evidentă si să corijeze.

O scurtă clasificare a bolilor:
1. Boli sezoniere (specifice anotimpurilor) sau exterioare, de caracter YANG, sunt cauzate de energiile "perverse" cosmice, care au pătruns in organism. Aceste energii nu pot ataca omul decat dacă energia vitală este deficientă. Se clasifică după natura energiei "perverse" cosmice care le-a dat nastere. Se disting bolile vantului, ale căldurii, ale umiditătii, ale frigului. Dacă această energie perversă se localizează la suprafată (YANG) in meridianele tendonomusculare, ele sunt relativ benigne, mai usor de tratat, dar dacă ea pătrunde in organ (caracter YIN), provocand o plenitudine de energie perversă, ea dă un ansamblu de simptome mai grave si mai rebele fată de terapeutică.

2. Boli de origine internă, de caracter YIN, sunt de origine alimentară sau fizică si creează un dezechilibru energetic intre organe si viscere.

Toate aceste tentative de explicatii, legea lui YIN si a lui YANG, legea celor 5 elemente, nu sunt posibile si comprehensibile decat dacă se presupune existenta a ceea ce chinezii numesc T'CHI, adică ENERGIA.

ENERGIA VITALĂ SI MERIDIANELE 
Vă prezint o metodă de terapie naturală, care este practicată de multe secole in Asia si nu si-a pierdut incă atractia la europeni: acupunctura, presopunctura si masajul shiatsu.
Principiul acestor terapii este simplu: după opinia naturalistilor chinezi, omul este sănătos cand energia sa vitală circulă si cand există un echilibru armonios intre polii energetici, adică YIN si YANG.

Boala si indispozitia apar cand energia nu mai circulă, cand se acumulează in anumite zone ale corpului. Stimularea acestor puncte energetice imprăstie "dopurile" energetice si permite din nou circulatia energiei, favorizează fluxul energetic in corp si produce efecte de reglementare si armonizare. La fel ca si in cazul sangelui, energia circulă peste tot pe trasee numite meridiane.

Energia YIN circulă de jos in sus, iar energia YANG circulă de sus in jos.
Fiecare meridian YIN este in legătură cu un organ numit receptor (care conţine sange), iar fiecare meridian YANG are un organ numit "de lucru". Acestor 12 meridiane li se adaugă două vase, cel de conceptie - pe partea anterioară a corpului, care reuneste intre ele organele YIN si vasul guvernator - pe partea dorsală a coprului, care coordonează toate organele YANG. Pe fiecare meridian se găseste un anumit număr de puncte energetice, in total 361. In cazul in care există un exces de energie datorat unui organ bolnav, pot apărea dureri intr-un anumit loc de pe acest meridian, in legătură cu organul respectiv. Durerile sunt semnale de alarmă care indică faptul că undeva un corp, o functie organică este deficitară sau că există o tulburare psihică.

Procedeele practicate sunt:
1. Acupunctura, care stimulează punctele energetice cu ajutorul unor ace. Această terapie este tot mai mult folosită in Europa. Astfel in Germania peste 5000 de medici folosesc acest procedeu si in spitale, pentru a economisi produsele anestezice. O.M.S. a declarat că aplicarea acupuncturii este indicată in peste 40 de maladii.
2. Presopunctura stimulează prin apăsarea cu degetele punctele energetice. In functie de caz, dacă este exces de energie se masează prin dispersie, iar dacă este vid de energie se masează prin tonifiere. Dispersia constă in apăsarea pe punctul respectiv in sensul invers miscării aceslor de ceasornic. Tonifierea constă in masarea in sensul miscării acelor de la ceas.

3. Masajul SHIATSU se aplică atat in cateva puncte ale corpului cat si in zonele din jurul acestora si constă in combinarea unor usoare miscări de presiune, de rotatie, de intindere. Aici intervine indexul, degetul mare, mainile, coatele si chiar labele picioarelor. Acest tip de masaj fortifică sistemul de apărare naturală si are ca prim obiectiv relaxarea, eliminarea stresului si o bună stare generală a organismului. Acest tip de masaj combate simptomele tipice ale tensiunilor interne, a durerilor de cap, de coloană, migrenele etc.

Nu este neapărat a fi cunoscute toate cele 361 de puncte ca să poată fi eliminate durerile, ci, sunt suficiente doar 50-60 de puncte unde se aplică masajul. Desigur că nu numai acupunctura sau presopunctura sunt metode de tratament naturist, ci se mai pot adăuga si reflexoterapia, reflexologia plantară, neural-terapia, terapia cu ozon, argilo-terapia si altele. De remarcat că toate aceste metode nu produc efecte secundare, ele doar previn maladiile si sprijină terapia.

Principalele meridiane energetic sunt:
· MERIDIANUL PLAMANULUI
· MERIDIANUL INTESTINULUI GROS
· MERIDIANUL STOMACULUI
· MERIDIANUL SPLINEI
· MERIDIANUL INIMII
· MERIDIANUL INTESTINULUI SUBTIRE
· MERIDIANUL VEZICII URINARE
· MERIDIANUL RINICHIULUI
· MERIDIANUL PERICARDULUI
· MERIDIANUL TRIPLU CALD
· MERIDIANUL VEZICII BILIARE
· MERIDIANUL FICATULUI
· MERIDIANUL VASULUI GUVERNATOR
· MERIDIANUL VASULUI DE CONCEPTIE
· MERIDIANUL PUNCTELOR EXTRAORDINARE

TRATAMENTUL REIKI
Terapia REIKI constă în simpla punere a palmelor în zona bolnavă. Energia universală vine din Cosmos, intră prin creştetul capului şi iese prin palmele practicantului REIKI către organismul care manifestă un deficit energetic. Efectele pot fi resimţite imediat sau după un timp oarecare. Ele suntîntotdeauna benefice pentru sănătatea fizică, psihică şi mentală.
 
1. Palmele se aplică întotdeauna direct pe bolnav, nu deasupra lui. Dacă pielea transpiră sau este bolnavă, se foloseşte îmbrăcămintea sa sau bucăţi de pânză ori şerveţele. Ţinând mâinile la distanţă, pielea se încălzeşte, dar aceea nu este adevărata terapie REIKI. REIKI înseamnă vindecare cu mâinile prin atingerea directă a pielii sau a hainelor pacientului. Cei care tratează cu mâinile depărtate de corp fac o transmitere incompletă a energiei universale REIKI ce emană din mâinile lor. 

2. Nu este permis să se intervina la : cancer, declanşat şi observat pe cale medicală ; hepatită cronică sau acută ; tuberculoză de toate formele ; rinitele alergice rebele la orice tratament ; tumori cerebrale ; afecţiuni maligne ; inima care a avut preinfarct sau infarct miocardic ; candidoze ; infecţii cu stafilococ ; sifilis în orice stadiu ; boli de piele transmisibile.

3. Prin terapia REIKI se pot vindeca : bolile de inimă, dacă n-au existat manifestări de preinfarct sau infarct ; boli de piele necontagioase ; orice fel de boli de nervi, cu excepţia alcoolismului cronic ; tumorile necanceroase pot fi foarte bine vindecate prin REIKI corect aplicat ; toate bolile digestive ; toate bolile ginecologice, în afară de cele canceroase şi cele contagioase ; toate formele de reumatism ; dereglări circulatorii neprovocate de infarct ; toate bolile de ochi, în afara celor contagioase ; se restabileşte activitatea întregului sistem endocrin ; bolile psihice ca astenia nervoasă, schizofrenia şi paranoia în faza incipientă ; foarte bine reacţionează sindroamele neuro-vegetative. 

Nu se pot trata alcoolicii ! Pe toată durata efectuării tratamentului, pacienţii nu vor consuma nici o picătură de alcool. Alte contraindicaţii alimentare nu sunt. 

4. Terapeutul stabileşte numărul de şedinţe necesar după gravitatea bolii şi reacţia pacientului. În mod normal, este indicată o şedinţă la 2 zile. Şedinţele zilnice sunt foarte eficiente şi se vor face când este posibil. 

Cuvântul japonez "REIKI" înseamnă"energie vitală (ki) de provenienţă spirituală (rei)". În Occident s-a popularizat denumirea de "energie universală", pe care am preluat-o şi noi. Energia REIKI este o energie de natură necunoscută ştiinţei actuale, dar care există şi se manifestă în mod clar prin efectele sale benefice asupra fiinţei umane. 

REIKI este ştiinţa şi arta utilizării energiei universale în beneficiul propriu şi al celorlalţi. Cu ajutorul ei vrem să înfrumuseţăm natura şi viaţa, vrem să curăţim oamenii de relele pe care ei le suportă, le gândesc şi le fac. 

Energia universală vine din Cosmos şi ne străbate pe toţi, dar unii o receptează mai mult, iar alţii mai puţin. Printr-un tratament REIKI se restabileşte circulaţia normală a energiei în organism şi se completează necesarul de energie curată. Energia universală inundă, diluează energia uzată şi o împinge pe traseele energetice, eliminând-o din corp. 

REIKI este o metodă naturală de vindecare a trupului, sufletului şi minţii, întrucât energia universală acţionează benefic asupra tuturor nivelelor energetice ale omului (fizic, eteric, astral, mental, cauzal).

Ştiinţa utilizării energiei universale exista din vechime, dar ea s-a pierdut de-a lungul veacurilor. Metoda REIKI, aşa cum o cunoaştem astăzi, a fost redescoperită la începutul secolului XX în Japonia de către călugărul şi doctorul MIKAO USUI în urma studiului profund al unor vechi scrieri şi a unei intense practici meditative.

 După cum oricine poate să regleze (acordeze) un aparat de radio pe o anumită frecvenţă pentru a asculta postul dorit, în mod similar "acordajul REIKI" vă pune în legătură subtil energetică cu Sursa Cosmică de energie binefăcătoare pentru o perioadă nelimitată (toată viaţa). Însă transferul propriu-zis de energie universală se face doar când palmele intră în contact cu o fiinţă pe care doriţi să o energizaţi.

Acordajul REIKI trebuie să fie acceptat în mod conştient de către candidat (de aceea nu se primesc la curs bolnavi psihici sau copii). Nu cere nici un efort sau pregătire specială. Nu prezintă nici un risc. Nu creează nici o obligaţie celui iniţiat. Nu are implicaţii religioase (metoda REIKI este practicată pe tot mapamondul de credincioşi ai diverselor religii).

Chiar dacă REIKI nu este o religie în sine, scopul său este la fel de nobil. Reikistul preferă să facă binele decât să vorbească despre facerea de bine, având ştiinţa şi puterea de a-l face. Un adevărat reikist se va apleca cu evlavie asupra învăţăturilor spirituale autentice şi le va corela cu propria sa experienţă parapsihologică, dobândită prin practică.

REIKI-ul este compatibil cu toate formele spirituale (isihasm, yoga, chi kung, meditaţie etc) şi cu toate tehnicile energetice (acupunctură, masaj, reflexologie, bioenergoterapie etc). REIKI-ul se poate combina armonios cu tot ceea ce vine spre binele oamenilor.